Suntem în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, iar mâncărurile de post nu trebuie să lipsească de pe masă. Majoritatea celor care postesc consumă foarte multe legume și fructe, iar fasolea se află prima pe listă. Cum faci cea mai bună fasole de post și care este secretul pentru cel mai gustos și simplu preparat, aflați în rândurile următoare.
În perioada postului, fasolea este una dintre cele mai la îndemână legume pe care le putem prepara. Există multe rețete de fasole, este o legumă sățioasă și poate fi preparată sub formă de iahnie, ciorbă sau bătută. În rândurile următoare vă vom prezenta o rețetă de iahnie de fasole de post. Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
Iahnie de fasole este o mâncare tradițională. Chiar dacă este servită de cele mai multe ori în zilele de post, ea poate fi consumată oricând aveți poftă. Rețeta este una foarte ușoară și nu vă va răpi mult din timp.
Pentru început, alegem fasolea, o spălăm în câteva ape și o lăsăm de seară până dimineață să se înmoaie pentru a avea un gust cât mai bun. A doua zi de dimineață se scoate fasolea și se pune la fiert în 2-3 ape, astfel încât să eliminăm toate toxinele.
Acestea se lasă la fiert până observăm că bobul este moale, moment în care le punem să se scurgă în sită. După, punem într-o cratiță unsă cu ulei ceapa și usturoiul, după ce au fost tăiate și pisate. După câteva minute, adăugăm în aceeași cratiță fasolea și puțină apă.
Pasta de roșii o vom pregăti separat, adăugând sare, piper, cimbru și boia, după gust și o foaie de dafin. Întreaga compoziție se lasă la cuptor, la foc potrivit. În cazul în care pasta a ieșit prea groasă, puteți pune puțină apă caldă peste fasole. La sfârșit se ornează cu pătrunjel și se poate servi.
Ciorba de fasole de post se poate servi alături de murături, pâine proaspătă sau ceapă, după gust. Este o mâncare tradițională, foarte gustoasă care poate fi consumată oricând, indiferent de sezon. Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
La fel ca și la rețeta anterioară, pentru început va trebuie să lăsăm fasolea la înmuiat în apă rece. A doua zi vom arunca apa în care a stat fasolea la înmuiat și completăm cu alta nouă.
Mai apoi, punem fasolea la fiert. După ce a dat în clocot, aruncăm apa, iar acest pas va trebui să-l repetăm de două ori. Fasolea se lasă la fiert până când boabele sunt înmuiate bine. Verificăm fasolea din când în când, iar atunci când este nevoie, completăm cu puțină apă.
Citește și: Ciorbe de post. 10 rețete simple și gustoase
Între timp, curățăm legumele și le tăiem cubulețe. Călim ceapa, morcovul, ardeiul și rădăcinoasele și le adăugăm peste fasole. Le lăsăm pe toate la fiert până când sunt foarte bine fierte. La final adăugăm bulionul, pătrunjelul, cimbru și sare și piper după gust. Poftă bună!