Românii au ales și în acest an, în număr foarte mare, stațiunile de pe litoral din țara noastră. În ciuda prețurilor ridicate, unii au dorit să tărâm românesc și să se bucure din plin de frumusețile pe care le oferă marea de la noi. Așa se face că, una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe litoral sunt pline zilele acestea de turiști.
Ne aflăm în plin sezon estival, astfel că românii au luat cu asalt litoralul de la Marea Neagră. Mai ales că temperaturile din ultimele zile au fost extrem de ridicate, perfect pentru a merge să te răcorești în valurile mării.
Potrivit datelor, weekend-ul ce se va încheia în numai câteva ore, s-a anunțat a fi cel mai aglomerat de până acum. Circa 140 de mii de turişti au fost aşteptaţi să sosească în staţiunile de la noi, gradul de ocupare depășind 90%. Iar cea mai plină stațiune este, de departe Eforie.
”E aglomerat. N-avem scaune, n-avem nici pe cearşaf unde să stăm.”, a declarat un turist, pentru observatornews.ro.
Deși mulți au fugit zilele acestea pe litoral din cauza căldurii, au avut parte și de o surpriză ceva mai neplăcută. Apa este mult mai rece decât ar fi trebuit să fie în această perioadă.
În Mamaia, de exemplu, a avut 21 de grade deși, în mod normal, ar fi trebuit să aibă 24 – 26 de grade Celsius, spun specialiştii. Iar în sudul litoralului, a fost și mai rău! În Vama Veche şi Mangalia apa mării a avut zilele trecute doar 18 grade. La asta s-a adăugat și un val de ceață care a acoperit prima parte a zilei de vineri, 4 august.
”Foarte rece a fost, foarte rece. Cel puţin când am venit la început aveam senzaţia că e apă din congelator.”
”N-am mai văzut aşa fenomen până acum. Şi soţul a venit şi a filmat c-a spus c-a spus că n-a mai văzut aşa ceva.”, au spus turiștii.
Explicaţia unui meteorolog pentru acest fenomen este faptul că ”o masă de aer caldă avansează peste o masă rezistentă cu temperatură ceva mai mică.
”Fenomenele acestea de upwelling, vedeţi o cădere foarte abruptă de la 24 de grade la aproape 11 grade, se produc datorită unei echilibrări a suprafeţei mării, înclinată către larg. Apele de adâncime reci, cu salinitate crescută şi încărcătură de nutrienţi, vin în zona de coastă, bineînţeles, afectând aceste arii de îmbăiere.”, a spus și Răzvan Mateescu, cercetător ştiinţific, pentru aceeași sursă anterior citată.