Un consum moderat al acestei băuturi nu provoacă neplăceri. În schimb, cel excesiv poate să aibă efecte negative asupra stării de spirit și asupra creierului, inimii și a altor sisteme ale organismului uman. Profesorul Doctor Vlad Ciurea a explicat la ce riscuri se expun oamenii care beau des acest produs.
Internetul este plin de mesaje contradictorii când vine vorba despre alcool. Pe de o parte, un consum moderat de alcool a fost asociat cu unele beneficii pentru organismul uman. Pe de altă parte, băuturile alcoolice creează dependență și sunt foarte toxice, dacă sunt consumate des.
Adevărul este că efectele alcoolului asupra sănătății variază de la o persoană la alta și pot depinde de cantitatea și tipul de alcool consumat. Etanolul, ingredientul activ din băuturile alcoolice, este cunoscut sub denumirea de „alcool”. Acesta poate avea efecte puternice asupra stării mentale și nu numai.
Alcoolul este metabolizat de ficat, iar consumul excesiv de băuturi alcoolice poate conduce la creșterea grăsimii la interiorul celulelor hepatice. Abuzul de alcool poate declanșa ciroză, o afecțiune foarte gravă.
Consumul excesiv de alcool poate avea numeroase efecte negative asupra organismului uman, inclusiv asupra creierului. S-a dovedit că etanolul reduce comunicarea dintre celulele creierului, un efect pe termen scurt responsabil pentru multe dintre simptomele beției.
Citește și: 20 de alimente ce îți cresc nivelul de energie. Ce să mănânci ca să îți îmbunătățești productivitatea
Un consum excesiv de alcool poate conduce la afectarea funcțiilor cerebrale. Creierul uman este foarte sensibil, iar alcoolul poate să crească riscul de dezvoltare de demență și poate să provoace contracția creierului la adulții de vârstă mijlocie și înaintată.
În cel mai rău caz, leziunile cerebrale grave induse de alcool pot afecta capacitatea oamenilor de a trăi o viață independentă, au arătat studiile specialiștilor. De altfel, profesorul doctor Vlad Ciurea a explicat că, dintre toate creierele pe care a lucrat, cel al alcoolicului este cel mai degradat.
”Din creierele pe care le-am operat și le-am văzut, creierul alcoolicului este cel mai degradat. Este un semn mare de alarmă. Creierul celui care consumă mult alcool se stafidește.
În rest, dacă un om are mai multe sau mai puține celule nervoase, dacă funcționează la un IQ mai dezvoltat sau nu, adică un intelectual de super, super clasă și un lucrător, nu poți să spui că între cele două este o diferență foarte mare”, a declarat medicul Vlad Ciurea, la Antena 3.
Dacă intoxicația cu alcool este doar temporară, abuzul de alcool poate afecta permanent funcțiile creierului. Cu toate acestea, consumul moderat de alcool poate avea beneficii pentru sănătatea creierului – în special în rândul adulților în vârstă, arată studiile specialiștilor.