Cutremur în România, în urmă cu puțin timp. Un nou seism s-a produs la noi în țară, miercuri dimineața. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit – primele informații de la specialiști.
Un cutremur s-a produs miercuri dimineața, în România. Potrivit INCFDP, seismul a fost înregistrat în ziua de 02 august 2023, la ora 01:47:26 (ora locală a României), cu epicentrul în OLTENIA, GORJ, la adâncimea de 13,5 kilometri.
Seismologii au stabilit că magnitudinea a fost de 2,9, fiind încadrat în categoria cutremurelor de slabă intensitate.
Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului au precizat că seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 13 km NV de Târgu Jiu, 64 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 74 km S de Hunedoara, 89 km S de Deva, 97 km V de Râmnicu Vâlcea.
Mihai Diaconescu, un renumit seismolog, a explicat că zona Gorj rămâne activă, cel mai probabil, sub influența activității din Mediterană.
”Zona încă este încă activă seismic. Probabil că sunt în continuare supuse unui stres din spre Mediterană și va fi în continuare activă atât timp cât în zona Mediterană se produc cutremure. Cu toate acestea, la noi în țară există un trend descendent”, a declarat Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul de Fizica Pământului.
Te-ar putea interesa și: Cutremurele mari, anunțate cu 2 ore înainte de a se produce. Progresul specialiștilor
Duminică, 31 iulie 2023, un cutremur de magnitudine 4,2 s-a produs în zona seismică Vrancea, în apropierea orașelor Focșani, Buzău, Sfântu-Gheorghe, Bralov, Bârlad, Bacău.
”În ziua de 30.07.2023, 07:20:07 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.2, la adâncimea de 121.1 km”, conform Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INCDFP.
Gheorghe Mărmureanu susține că zona Vrancea rămâne cea mai periculoasă pentru țara noastră, din punct de vedere seismic:
”Pericolul în România vine doar din zona Vrancea, acolo apare câte un cutremur devastator, cam la 70-80 de ani. Am avut unul, la 1940, de peste 7 grade, ar fi trebuit să fie un altul, în 2040, dar a apărut între timp și cel din 4 martie 1977, care nu era preconizat”, a declarat specialistul, în exclusivitate pentru Playtech Știri.