Cutremurul, produs aseară, în Județul Arad, de 4,9 grade pe scara Richter, și urmat de mai multe replici, a băgat groaza în locuitori. Mulți dintre ei și-au părăsit casele și au ieșit pe străzi. Contactat de reporterii Playtech Știri, vestitul seismolog Gheorghe Mărmureanu vine cu vești privind viitoarea activitate seismică din România, în 2023.
Gheorghe Mărmureanu are un mesaj pentru arădenii panicați, care aseară și-au părăsit locuințele, după cutremurul de 4, 9 grade pe scara Richter:
”Nu e prima dată când au loc cutremure, în această zonă, aici se înregistrează însă doar cutremure de suprafață, care, da, într-adevăr, zdruncină mai puternic clădirile, iar oamenii sunt tentați să iasă afară din casă. A fost însă un cutremur de aproape 5 grade pe scara Richter.
Să nu uităm însă că blocurile și casele se prăbușesc doar la cutremure de peste 7 grade pe scara Richter, deci, acestea, de 5 grade, nu reprezintă un pericol. Au mai fost probleme însă în zona asta, în urmă cu vreo 40 de ani.
Vor mai fi cutremure mici, dar și replici. Durează totul cam o oră, apoi se duc. Până în 5 grade, seisme tot vor mai fi. Dar, unul devastator nu avea loc în zona Gorj, Timișoara, Arad, oamenii să stea liniștiți, sfârșitul lumii nu va fi acolo!”, ne-a declarat Gheorghe Mărmureanu, exclusiv pentru Playtech Știri.
Gheorghe Mărmureanu ne-a mai spus și care zonă a României este cea mai periculoasă, din punct de vedere seismic:
”Pericolul în România vine doar din zona Vrancea, acolo apare câte un cutremur devastator, cam la 70-80 de ani. Am avut unul, la 1940, de peste 7 grade, ar fi trebuit să fie un altul, în 2040, dar a apărut între timp și cel din 4 martie 1977, care nu era preconizat.
A fost o situație paradoxală, care, nouă, specialiștilor în domeniu, ne-a dat toate socotelile peste cap. După cutremurul din 1940, foarte multe clădiri din București au rămas într-un picior. Ce nu a apucat să distrugă acel seism, a terminat cel din 1977, de aceea s-au dărâmat acele clădiri vechi, la 4 martie.
Eu m-am ocupat însă de marile amplasamente, eu garantez pentru Casa Poporului, că rezistă la un cutremur de 8 grade pe scara Richter, dar și pentru Cernavodă. Aici chiar nu aveți grijă, eu am făcut toate planurile, sunt bine făcute, am semnat pentru ele”, ne-a mai declarat Gheorghe Mărmureanu, exclusiv pentru Playtech Știri.
Locuitorii din Județul Arad au descris momentele de panică, din timpul cutremurului de aseară:
„S-au zguduit ferestrele şi uşa de la apartament s-a deschis. Stau la etajul şase şi am simţit foarte puternic cum se clătina totul în jur. Prima reacţie a fost să fug, dar apoi mi-am adus aminte că nu e indicat să stai pe casa scării când e cutremur. Am coborât din bloc când s-a terminat şi toată lumea era afară să schimbe impresii. Sperăm că nu vor fi replici sau vor fi mai uşoare”, a spus, pentru Agerpres, un locatar din cartierul Aurel Vlaicu, Gabor Sinka.
Destul de puternic s-a resimțit cutremurul și pentru cei care locuiesc la casă:
„Parcă a trecut un tanc pe stradă, a vibrat casa, mobila, am simţit sub picioare cum se mişcă podeaua. A fost primul cutremur pe care l-am simţit”, a spus un locuitor din cartierul Europa.
Gheorghe Mărmureanu ne-a explicat și care este cauza zgomotului ireal, care se aude din pământ, în timpul unui seism:
”Toate cutremurele au un zgomot înfiorător, și la 4 martie 1977 s-a auzit, este, de fapt, zgomotul produs de scoarța tereastră care se rupe”.