Bogdan Ioan are diplomă de arhitect, dar și-a urmat visul de a face muzică și a participat la “Vocea României” de la Pro TV, concurs pe care l-a și câștigat în 2018. Artistul a cucerit publicul instant cu vocea sa incredibilă, iar prima sa apariție în concurs, cover-ul piesei Earth Song de la Michael Jackson, a cumulat peste 50 de milioane de vizualizări pe YouTube până în prezent. Momentul său a intrat în topul global The Voice Top 10 Acts, demonstrând că talentul său depășește granițele țării.
Concursul de talente i-a schimbat viața, iar astăzi, la 5 ani de la acel moment, Bogdan face și trăiește muzică, visând și luptând să aibă o carieră internațională. În interviul exclusiv acordat pentru Playtech Știri, câștigătorul de la Vocea României ne-a povestit despre cum a fost la un pas să renunțe la muzică, despre relația cu Smiley – antrenorul său din emisiunea de la Pro TV, despre realizări și pierderi, dar și despre frumoasa familie pe care și-a întemeiat-o cu Roxana, cei doi având și o fetiță, Nora Petra.
Bogdan Ioan a renunțat la arhitectură pentru muzică și se felicită pentru alegerea făcută. Este fan Michael Jackson, iar printre susținătorii săi de pe Instagram este și toboșarul care a împărțit scena cu Michael timp de 30 de ani, Jonathan „Sugarfoot” Moffett.
Cum ți s-a schimbat viața după Vocea României? Știu că ai renunțat la jobul de arhitect în favoarea muzicii.
Faptul că am participat la Vocea României, în final ajungând chiar să câștig trofeul, mi-a oferit biletul pentru acel tren care apare la un moment dat în viață ta și care este posibil să nu mai apară și a două oară, așa că am profitat de această șansă și am pornit la drum cu orice risc, renunțând și la meseria mea, cea de arhitect. M-am înscris la Voce după o lună de la terminarea Facultății de Arhitectură din Iași. Blind-urile s-au filmat undeva prin iunie-iulie, iar emisiunea cu momentul meu a apărut la TV pe 7 septembrie, iar în toată această perioada am lucrat ca arhitect la un birou din Constanța.
După ce a apărut audiția la TV și am văzut cât de viral a fost momentul atât în România cât și în afară, am decis împreună cu tatăl meu să îmi dau demisia și să mă concentrez pe Vocea României și se pare că a fost cea mai bună decizie. După ce am fost declarat câștigător, viața mea practic s-a schimbat radical și am început un nou drum, chiar de la zero aș putea spune pentru că, până în acel moment, eu nu studiasem muzică ca un profesionist.
Aveam o pasiune nebună pentru muzică și dans, dar am fost mai mult autodidact. Deci, am renunțat la arhitectură și la toți anii în care m-am pregătit pentru a deveni arhitect și am început să studiez muzică, să fac canto constant cu Anișoara Balmuș și să dedic cât mai mult timp pentru a îmi îndeplini visul de a fi un artist recunoscut la nivel global.
Cum te regăsim acum, la 5 ani, după ce ai câștigat “Vocea României”?
Mă regăsiți cu 5 ani mai experimentat decât eram la Vocea României, cu 9 piese proprii lansate până acum și cu proiectul meu de suflet, Michael Jackson Tribute Show, dar să detaliez un pic, zic. Au fost 5 ani cu de toate, cu bune și cu rele, cu obstacole, cu multe lucruri despre care aveam impresia că știu câte ceva, dar s-a dovedit că habar n-aveam mai nimic și aici mă refer la industria muzicală din România.
După emisiune, lucrurile nu s-au întâmplat așa cum m-aș fi așteptat din varii motive, unul important fiind și pandemia, însă toată această periodă m-a format pentru lumea asta a industriei muzicale, am acumulat experiență, informații, am cunoscut oameni deosebiți, iar începând din noiembrie anul trecut, am început alături de producătorul Marius Rozdas aka.
Magic Juice un nou proiect muzical în cariera mea de artist, mai exact ceea ce îmi imaginăm că se va întâmpla imediat după Vocea României. Țin foarte mult la latura umană și atunci când aleg să lucrez cu cineva, caracterul persoanei respective este un criteriu foarte important pentru mine și așa am ajuns să lucrez cu Magic, un tip extraordinar atât ca producător cât și ca om, dar și cu un alt om important pentru mine, PR-ul cu care colaborez, Luisa Ene și pentru că nimic nu este întâmplător, ceea ce ne-a legat și mai mult a fost pasiunea pentru Michael Jackson.
Acest proiect a generat până acum piesele Trezește-mă, Doar de la ea, Numele tău și ultima piesă lansată, Do It Like Jackson, piese cu care mă identific 100%, care mă reprezintă și care mă definesc până la urmă ca artist.
În prezent, câștigi mai bine ca artist decât ca arhitect?
Mă bucur că mi-ai adresat această întrebare pentru că multă lume are impresia că orice persoană care devine arhitect se va îmbogăți, dar nu este chiar așa, din păcate. După ce termini facultatea, te angajezi primii 2 ani ca stagiar pe un salariu decent, iar după, alți ani până când îți faci ceva al tău.
Eu personal, în muzică câștig mult mai bine decât în arhitectură dacă raportez la luna și la timpul de muncă efectiv. Ok… sunt unii care zic că artiștii câștigă la un eveniment cât alții într-o luna, dar și noi ca artiști muncim zilnic pentru acel eveniment, repetăm, facem conținut pentru online, canto și așa mai departe. Eu sunt fericit că fac ceea ce îmi place cel mai mult și că pot să mă întrețin din asta, deși am avut și momente mai grele pe parcurs.
Părinții te-au îndemnat să îți urmezi visul sau dimpotrivă, li s-a părut că e o nebunie?
Părinții mei sunt și prietenii mei. M-au susținut de mic în tot ce am făcut, fie că a fost vorba de școală, de sport sau orice altceva, au fost primii acolo. În casă când eram mic se asculta numai muzică bună: Queen, James Brown, Michael Jackson și toți artiștii mari din anii ’60-’90 și practic am avut acces de la o vârstă fragedă la ritm, la muzică complexă, la dans, dar în momentul în care îl vedeam pe Michael, totul căpăta o altă dimensiune.
Deci un merit foarte mare l-au avut și în treaba asta cu afinitatea mea pentru Michael Jackson, iar un merit și mai important l-au avut când a venit vorba să particip la Vocea României. Eu voiam să stau un an să mă apuc de canto, să studiez pentru că eu până atunci fusesem autodidact și mi-era frică că nu voi face față în emisiune, dar tatăl meu m-a încurajat: „Du-te, mă, odată și nu te mai gândi așa de mult!”. Așa că m-am hotărât să merg și până la urmă s-a dovedit că așa trebuia să se întâmple.
Ai mai participa la Vocea României? Ce te-ar motiva?
Ca să fiu sincer, nu cred că aș mai avea nervi și răbdare pentru a participa la o astfel de emisiune pentru că acolo se întâmplă niște lucruri când ești pe scena aia. Oricât ai încerca să îți induci că ești ca la un concert, tot ai emoțiile unui concurs, unde toți sunt cu ochii și cu urechile asupra ta.
Sincer îți zic, pentru mine după audiție, tot ce a urmat în emisiune a fost o mare presiune și o mare oboseală psihică. La un moment dat îmi doream să ies odată din competiție pentru că efectiv nu mai rezistăm. Să nu mă înțelegeți greșit. Vocea României mi-a schimbat viața, am trăit și momente frumoase, dar au fost și multe momente grele.
Smiley a fost antrenorul tău. Ați mai ținut legătura? I-ai propus o colaborare pe plan muzical sau ai de gând?
Primele mele 2 piese după finala de la Vocea au fost create chiar la Hahaha Production, Tu și Îmi pare rău. Am mai vorbit prin mesaje o perioada, însă de vreo 2 ani nu prea am mai vorbit pentru că fiecare este cu treburile lui și n-am mai avut ocazia, dar dacă ne vedem, cu siguranță vom sta la povești și poate vom face și o piesă împreună la un moment dat.
Care au fost greutățile de care te-ai lovit în industria muzicală după câștigarea concursului de la Pro TV?
Au fost multe. Nu știam nimic din ceea ce se întâmplă de fapt în industrie, și mi-au trebuit 3,4 ani ca să învăț din greșelile mele și chiar ale altora. Eu credeam că după acel moment viral din audiții atât la nivel național cât mai ales afară, toți cei care eram angrenați în proiectul Bogdan Ioan vom profita de acel moment și vom face lucrurile să se miște mai repede, însă din păcate au fost diverse motive care nu au depins de mine mai mult sau mai puțin și nu s-a exploatat chiar așa cum ar fi trebuit, însă acum știu ce trebuie făcut.
Deja o fac de 7-8 luni de zile alături de oameni care au aceeași viziune ca mine și pot spune că în aceste luni s-au întâmplat mai multe decât în ultimii 4 ani, deci suntem pe un drum bun. Una dintre cele mai mari greutăți de care m-am lovit a fost pandemia. Eu și cu soția mea care lucra în turism, ne-am trezit deodată că nu mai avem posibilitatea să muncim în domeniile noastre de activitate.
Noroc că am mai avut niște bani puși deoparte și am putut să o ducem o perioadă așa până când speram să se regleze treaba, dar a venit acel moment când nu arăta deloc bine viitorul pentru mine, între timp aflasem că o să avem și o fetiță și eram decis să renunț la muzică și să mă întorc la arhitectură, dar cu o mare durere în suflet. Atunci, părinții mei au avut o discuție cu mine și s-au oferit să mă ajute o perioadă, astfel încât să pot continua cu muzica pentru că ei credeau foarte mult în mine și așa am ajuns la proiectul de acum. Pentru asta și pentru tot ce au făcut pentru mine le voi fi mereu recunoscător.
Ai făcut compromisuri de genul să cânți pe bani mai puțini, doar ca să fii vizibil? Să intri în atenția oamenilor de specialitate?
Am cântat și gratis de multe ori, la începutul carierei mele, doar ca să am ocazia să fiu văzut de cât mai multă lume, să îmi audă muzica. La început contează foarte mult să te vadă publicul, să știe că exiști și să vadă cum performezi, după care vor veni și roadele. Au fost multe evenimente de genul acesta mai ales înainte de Vocea României, chiar și evenimente caritabile.
Între timp, cariera ta muzicală a luat avânt și ai și concerte internaționale. Cum ai reușit să spargi gheața și să cânți în Dubai?
Da, povestea legată de concertul din Dubai este una foarte interesantă. Am primit într-o zi un mesaj pe instagram de la Alex Cocindau, organizatorul unui eveniment important de IT din Dubai. Am acceptat propunerea, am ajuns la eveniment și când am aflat unde voi cânta și faptul că voi performa în față câtorva mii de persoane, am simțit instant o satisfacție.
Am cântat pe scena Arenei Coca-Cola în fața a 2500 de oameni veniți din toate colțurile lumii și în momentul acela am simțit că toată muncă mea depusă zi de zi, tot conținutul pe care îl creez pentru Tik Tok și Instagram, toate eforturile mele și ale echipei mele dau roade. Iar pentru că un lucru bun nu vine niciodată singur, am mai avut parte de o surpriză spontană.
Unul dintre prezentatorii evenimentului era nimeni altul decât Kris Fade, cel care apare în emisiunea Dubai Bling de pe Netflix și care are și emisiunea The Kris Fade Show la Virgin Radio Dubai. În timp ce eram în culise, repetând piesa lui Michael Jackson, Earth Song, acesta a trecut pe lângă mine mergând spre scenă și m-a auzit cântând, eu nevazând-ul la momentul acela. Înainte să urc pe scenă a venit la mine și mi-a zis că am o voce extraordinară și m-a invitat la Virgin Radio Dubai a doua zi, unde am cântat și am povestit despre tot parcursul meu de până atunci.
Ce proiecte ai în desfășurare? Ce surprize le pregătești fanilor tăi?
Momentan lucrez pe mai multe fronturi. Lucrăm la piese noi, în același timp încerc să creez cât mai mult conținut interesant pentru Tik Tok(@bogdan.ioan.official), Instagram (@bogdanioan.a), Youtube (Bogdan Ioan). Un alt proiect la care lucrez acum și pentru care mă pregătesc intens este conceptul Michael Jackson Tribute Show, un show complet prin care încerc să le reamintesc oamenilor cine a fost MJ și dacă prin acest spectacol reușesc să transmit măcar o parte din ceea ce a reprezentat Michael, atunci înseamnă că mi-am atins scopul.
Anul trecut te-ai căsătorit cu Roxana și ați făcut nunta si botez în aceeasi zi. Cum ai cunoscut-o pe soția ta?
Da, anul trecut ne-am oficializat relația și am făcut și botezul Petrei într-un cadru foarte frumos alături de toți oamenii dragi nouă. Petra avea atunci 6 luni și vreau să îți zic că a fost sufletul petrecerii, cu căștile de protecție aferente bineînțeles, însă ne-am distrat cu toții. Pe soția mea, Roxana, am cunoscut-o în Iași în perioada studenției într-un bar unde se făcea karaoke.
Aveam un grup comun de prieteni cu care frecventam des locațiile cu karaoke și îmi amintesc și acum când am văzut-o prima dată cântând, felul ei de a fi… am fost hipnotizat din prima. Dar de aici până să ne cunoaștem a fost cale lungă. La început nu îi plăcea de mine, îi păream arogant zicea ea, dar cu toate astea tot ea a fost prima care m-a sunat. De ce? Pentru că aflase că făcusem dans sportiv în trecut, iar ea încă practica și chiar era în căutare de un partener de dans. Mie mi-a surâs ideea, bineînțeles, și în final am ajuns să ieșim împreună și uite că au trecut aproape 13 ani de atunci. Muzica și dansul ne-au unit.
Cum a fost cererea în căsătorie? S-a lăsat cu lacrimi de emoție, bucurie?
Soția mea este pasionată de munți. Îi place foarte mult să urce pe cât mai multe vârfuri de munți și atunci am zis că ar fi foarte frumos să o cer pe vârf de munte. Am organizat o plecare în Poiana Brașov alături de prietenii noștri, am făcut planul, toate bune și frumoase.
Cu 2-3 zile înainte, însă, mă uit pe vreme și văd că sunt șanse mari să plouă și atunci am făcut planul B 😃. Era și ziua ei în acel weekend așa că am vorbit cu o firma să decoreze apartamentul nostru cu multe baloane, un tort ne aștepta în frigider, o parte dintre prieteni urmau să vină fără că ea să știe și cum a plouat și n-am mai putut urca pe munte, când s-au adunat toți prietenii la noi și ea a fost vizibil emoționată, am zis să facem cu toții o poză, moment în care m-am așezat în genunchi și am cerut-o, ea nebănuind niciodată ce urmă să se întâmple. Au fost lacrimi de fericire pe obrajii tuturor și am petrecut până dimineață. Am un mic regret, totuși, că n-a ținut vremea cu mine pentru a reuși să pun în aplicare planul inițial.
De un an experimentezi rolul de tată. Cât de prezent reușești să fii în viața Petrei?
Am un an și 2 luni în rolul de tată și pot spune că am trecut prin toate stările. Când am văzut-o prima dată cât de mică era, n-am putut să o iau în brațe primele 3 zile. Mi-era frică să nu fac ceva greșit și să o rănesc. Atât de fragilă mi se părea. Dar emoțional am simțit ceva ce nu pot explica în cuvinte. Parcă accesezi o zona afectivă de care nu știai că există. Am fost alături de Petra cât de mult am putut de când s-a născut. Neavând un job cu program fix, am putut să îmi organizez în mare parte timpul în primul an, astfel încât să petrec dimineața câteva ore cu ea alături de soție și seara când mă întorceam de la studio.
Care au fost cele mai mari provocări din viața de părinte?
Cred că mai sunt provocări din viața de părinte pe care încă nu le-am descoperit. Nu este ușor să crești un copil. Asta este clar. Doar eu cu soția mea ne ocupăm de creșterea Petrei și este o provocare pentru că trăim într-o lume în care timpul este cel mai mare dușman al nostru și de multe ori nu prea reușim să ne ținem de un program pentru că poate apărea o răceală sau orice altă problema specifică vârstei.
Cred că cea mai mare provocare ca părinte este să reușești să îți stăpânești nervii atunci când ai avut o zi grea, cu probleme la muncă și copilul plânge noaptea, nu dormi câteva nopți la rând, acumulând multă oboseală. Primul instinct este să cedezi și să te enervezi pe copil fiind obosit, însă aici trebuie să intervină partea rațională indiferent de cât de obosit ești și până acum am reușit amândoi să gestionăm foarte bine situația asta. Nu a fost ușor, dar suntem mândri de copilul nostru și de cum evoluează de la zi la zi. Nu forțăm nimic în progresul ei, totul întâmplându-se într-un mod natural.
În ce ai investit premiul câștigat la Vocea României?
O parte din banii câștigați i-am investit în echipamente de studio, microfoane, boxe, etc. pentru a putea crea conținut de calitate cât mai bună. De asemenea am organizat, cu o parte din bani, un show în memoria lui Michael Jackson în 2019, în ziua când s-au împlinit 10 ani de la moartea acestuia. A fost o ambiție de-a mea de a arăta oamenilor care m-au văzut la Vocea că pot mai mult.
M-am pregătit 3-4 luni atât fizic cât și vocal pentru acest show unde am dansat și cântat 2 ore. Dacă pasiunea pentru Michael Jackson m-a ajutat să ajung în punctul acesta, să ajung să câștig Vocea României, m-am simțit dator și am vrut să dau și eu ceva înapoi în memoria lui. A fost un proiect mai mult pentru sufletul meu și mă bucur că am reușit să îl duc la capăt. Cu restul de bani, împreună cu soția mea am reușit să ne cumpărăm un apartament în București.
În ce investesti banii pe care îi câștigi din muzică?
O parte din câștiguri o folosesc pentru traiul nostru că familie, pentru cheltuielile de zi cu zi, ducând o viață decentă, iar o mare parte din câștiguri o investesc în mine, în proiectul muzical pe care l-am început. În spatele unui artist sunt foarte multe cheltuieli și ai nevoie de bugete tot mai mari. Ai de investit în piese, în clipuri, în lecțiile de canto, în orele de sport, în echipamente, în haine și așa mai departe. Am făcut și fac în continuare sacrificii multe pentru a ajunge acolo unde mi-am propus cât mai repede.
De-a lungul timpului, ai avut parte de pierderi financiare, care sa te oblige să iei viața de la zero? Sau ai pierdut o persoană dragă, care ți-a produs o suferință teribilă? Cum ai reușit să treci peste o situație de genul, astfel încât să nu te lași pradă suferinței/ eșecului?
Am suferit când mi-am pierdut 3 dintre bunici. Pentru mine bunicii au fost că niște prieteni de la care am învățat multe. M-au crescut, au contribuit la educația mea și au fost mereu alături de mine. Pierderea lor m-a bulversat ceva timp, dar am reușit să trec peste pentru că până la urmă acesta este cercul vieții și trebuie să ne împăcăm cu ideea.
De asemenea, am simțit că o iau de la zero când a venit pandemia. Timpul trecea, nu mai aveam niciun eveniment, pe plan muzical lucrurile stagnau, lumea începea să uite de existența mea și cum povesteam la o întrebare precedentă, eram gata să renunț la muzică, când părinții mei au sărit în ajutor și am putut să redresez corabia. A fost o perioadă grea pentru că nu mai produceam bani, n-am mai putut să merg la orele de canto și chestia asta m-a afectat foarte tare psihic.Toată muncă depusă până atunci se pierdea de la zi la zi, acumulând multe frustrări, dar mă bucur că am reușit să depășesc acel moment. Acum sunt mai optimist ca niciodată și sunt dornic de muncă.
Spune-mi 3 lucruri care nu se știu despre tine.
Nu îmi place să ies în oraș, să pierd nopțile decât când am de cântat la evenimente. Îmi place să asociez viața de artist cu cea a unui sportiv de performanță. Sunt foarte strict cu programul de alimentație și somn. Și un alt lucru pe care nu cred că îl știe multă lume este pasiunea pentru gătit. Îmi place să gătesc când am timp pemtru că mă relaxează extraordinar de mult. Din păcate nu prea mai am timp pemtru asta, dar când reușesc, este o plăcere de fiecare dată.
După Vocea României, care este marele tău vis? S-a îndeplinit sau încă lupți să devină realitate?
Visul meu este unul pe care cred că toți artiștii și-l doresc. Vreau ca muzică mea să fie ascultată de cât mai multă lume din toate colțurile lumii. Am început să fac pași importanți în direcția asta pentru că mulți din comunitatea din online sunt din foarte multe țări atât din Europa cât și de pe celelalte continente.
Chiar din Statele Unite ale Americii am un susținător special pentru mine, care mă urmărește pe Instagram și Tik Tok și care a reacționat printr-un video la o postare de-a mea de pe Tik Tok în care am reprodus corul piesei They Don’t Care About Us de la MJ folosindu-mă doar de vocea mea. Acea persoană nu este nimeni altă decât toboșarul care a împărțit scena cu Michael timp de 30 de ani, Jonathan „Sugarfoot” Moffett.
Zi de zi muncesc și mă lupt pentru a-mi îndeplini visul și sunt sigur că voi reuși pentru că zilnic comunitatea noastră crește și oamenii mă încurajează prin mesajele lor, prin reacțiile lor.Tot ce fac, fac pentru public. Fără ei nu ai cum să fii artist.