În actualul context, când toată lumea reclamă independența energetică, se anunță un nou proiect mamut, la vecinii noștri de la Dunăre. Anunțul a fost făcut de autoritățile bulgare și compania care se va ocupa de proiect, și am putea spune că este o veste de ultimă oră. Citește mai departe și află ce se construiește acum la granița României cu Bulgaria.
Compania despre care vorbim astăzi, Rezolv Energy, nu este o necunoscută, cel puțin nu pentru România. În decembrie anul trecut companiile Rezolv Energy și Low Carbon au declarat că vor construi două parcuri eoliene în România cu o capacitate combinată de până la 600 MW.
Vezi și: Ce se întâmplă cu criza energetică din Europa. Veste proastă pentru români, într-o analiză Reuters
Revenind la vestea de ultimă oră, aceeași companie a anunțat astăzi că a cumpărat drepturile de a construi și exploata o centrală solară de 229 MW pe amplasamentul unui aerodrom dezafectat din Silistra, în nord-estul Bulgariei. Cu alte cuvinte, cea mai mare centrală solară se construiește acum la granița României cu Bulgaria.
„Aflat la nici 10 km de granița cu România, proiectul va deservi și piața românească, contribuind la independența energetică a celor două țări”, a declarat directorul de operațiuni al Rezolv Energy, Alastair Hammond, conform Profit.ro.
Conform datelor furnizate de companie, se așteaptă ca centrala fotovoltaică să fie finalizată la începutul anului 2025. În acest moment, ar fi cea mai mare din Bulgaria. Cu toate acestea, compania germană Profine Energy intenționează să instaleze o centrală solară plutitoare cu o capacitate de 500 MW până la 1,5 GW.
Rezolv a achiziționat proiectul de la compania națională YGY Industries, deținută de Yavor Georgiev. Proiectul denumit ”Sfânmtu Gheorghe” va fi construit pe locul aeroportului dezafectat Silistra, pe 165 de hectare.
Vezi și: Gigantul care iese de pe piața carburanților din România. Cine vrea să preia toate benzinăriile
Datele tehnice arată că instalația are în vedere montarea a aproape 400.000 de panouri solare, iar producția medie anuală este estimată la 313 GWh. Centrala va fi conectată la rețeaua principală de transport de 110 kV prin două linii care vor totaliza șase kilometri, a precizat Rezolv.
Compania a mai dezvăluit că intenționează să vândă energie utilizatorilor comerciali și industriali prin intermediul unor contracte de achiziție de energie pe termen lung.
”Aproximativ 500 de angajați în echivalent normă întreagă vor fi angajați, atât pentru asamblare ușoară – muncă potrivită pentru bărbați și femei, atât cu normă întreagă, cât și cu jumătate de normă -, cât și pentru roluri de inginerie cu înaltă calificare.”, a adăugat compania.
Mai reamintim că Rezolv are deja peste 2 GW de energie curată în pregătire pentru construcție în România, inclusiv proiectul ”Dama Solar” de 1,04 MW.
Rezolv a fost înființată în august 2020, fiind susținută de 500 de milioane de euro de la Actis, un investitor global în infrastructura durabilă. Compania se concentrează pe investiții în Europa Centrală și de Sud-Est.