Un produs din magazinele din România este la mare căutare printre consumatori în această perioadă. Mai ales în rândul celor care practică multe activități fizice. Află în rândurile de mai jos despre ce aliment este vorba și ce conține, de fapt.
Se vinde preambalată și, în ultimii ani de zile, a devenit populară printre consumatori, mai ales printre cei care doresc să se rehidrateze după antrenamente fizice. Este vorba despre apa proteică, obținută de regulă prin combinarea apei și a unei pudre de proteine.
Izolatul proteic din zer, care este extras din laptele de vacă, este una dintre cele mai frecvente proteine utilizate în procesul de fabricare a apei proteice. Există, bineînțeles, și alte tipuri de proteine utilizate în acest scop, pe bază de plante și peptide de colagen de origine animală, de exemplu.
Apa proteică poate fi bogată în proteine, prezentând în același timp relativ puține calorii. O sticlă de 480 ml din acest produs poate să aibă 15 grame de proteine și doar 70 de calorii, potrivit specialiștilor. Produsul conține, de asemenea, multe vitamine și minerale.
Tipurile de apă proteică produse cu proteine din zer sau colagen conțin și calciu, și magneziu, două minerale cu rol foarte important în dezvoltarea corespunzătoare a oaselor. Unele produse pot să prezinte, în funcție de marcă, inclusiv vitaminele B6, B12, C și D.
Pe cât de sănătoase pot fi unele tipuri de apă proteică, pe atât de nesănătoase pot fi altele. Există mărci care comercializează acest produs cu o mulțime de zaharuri adăugate în compoziția lor, atrag atenția specialiștii în sănătate. Pot prezenta și coloranți artificiali, arome sau îndulcitori.
Există două detalii ce trebuie lămurite în astfel de situații. Primul: în general, cantitatea de zahăr folosită în apa proteică este mică. Al doilea: dacă obișnuiești să consumi des acest tip de produs, în timp, cantitatea de zaharuri pe care i-o vei furniza organismului tău va fi destul de mare.
Pe unii consumatori, care au nevoie de mai multe proteine decât majoritatea, precum sportivii sau pacienții tratați de cancer, apa proteică îi poate ajuta. În general însă, organismul uman nu cere proteine mai multe decât cele furnizate prin intermediul alimentației.
Bazându-te pe apă proteică – în loc de sursele alimentare – pentru a-i furniza organismului proteine, poți reduce varietatea de aminoacizi pe care îi consumi. Aminoacizii sunt baza proteinelor și trebuie să consumi o varitatea din aceștia pentru a fi sănătos.