Imaginează-ți, pentru o secundă, cum ar fi să mergi într-o vacanță și să plătești doar 1 euro pentru cazare. Iar acest lucru să nu se schimbe timp de 500 de ani, fiind asigurat că trăiești într-o locuință sigură din toate punctele de vedere. Nu, nu este o glumă. Asta se întâmplă în Fuggerei.
La cinci sute de ani de la deschiderea domeniului Fuggerei din Augsburg, Bavaria, Germania, prețurile rămân aceleași. Să te cazezi aici nu te costă mai mult de 1 euro. Surpriza este că și chiriile în zonă costă la fel de puțin. Nu, nu este o glumă, deși pentru români ar putea să fie surprinzător.
Povestea orașului Fuggerei începe cu mult timp în urmă, când Jakob Fugger, un bancher înstărit, a donat 150 de apartamente pentru rezidenții care se confruntau cu o situație financiară precară. A impus atunci o taxă de 88 de euro cenți pe an, sumă care nu a suferit modificări niciodată.
Jakob Fugger a înființat un fond caritabil, care să finanțeze cheltuielile complexului de locuințe. Orașul a preluat, în timp, numele bancherului și multe dintre directivele impuse de către acesta au rămas neschimbate până în prezent. Aici te poți caza, dar poți și să locuiești cu o chirie de 1 euro pe an.
Pe 23 august 1521, Jakob Fugger a semnat decretul de înființare a orașului ce îi poartă numele. Domeniul avea să crească odată cu trecerea timpului. Au fost înființate mai multe imobile, magazine și inclusiv un muzeu pentru turiștii care ajungeau aici în fiecare an în număr tot mai mare.
Orașul Fuggerei seamănă cu o comunitate închisă medievală, plină de spații verzi, cu o mică piață unde rezidenții își fac cumpărăturile, dar pot să se și relaxeze pe bănci. În mijlocul complexului, a fost amplasată o fântână arteziană. Totul e idilic aici!
Fiind considerat cel mai vechi proiect de locuințe sociale din lume, orașul Fuggerei prezintă la momentul actual circa 150 de rezidenți, repartizați în 140 de apartamente. În fiecare an, administrația primește 30-40 de solicitări din partea oamenilor, pentru a locui în zonă.
Potrivit presei din Germania, pe lista de așteptare se află, la momentul actual, 80 de nume. Dacă vrei să călătorești aici, sigur nu vei rămâne dezamăgit. Te poți bucura de împrejumirile frumoase la un preț aproape insignifiant.
În schimb, pentru a locui în zonă, regulile sunt mai stricte. Trebuie să te rogi de trei ori pe zi pentru sufletul bancherului, să trăiești în Augsburg cel puțin doi ani, să nu ai datorii la stat și să fii catolic.
Te-ar putea interesa și: Orașul din Europa care te plătește cu 30.000 de euro să te muți acolo. Care este condiția simplă să iei banii
Un detaliu important de menționat este că, dacă nu intri în cartier până la ora 22:00, vei fi amendat cu o sumă cuprinsă între 50 de cenți și 1 euro. Iar în cazul în care te întrebi din ce trăiesc oamenii din regiune, răspunsul poate fi surprinzător: din banii achitați de turiști pentru biletele de vizită a zonei (4 euro).