În România, la ora actuală, există o mulțime de domenii în care lipsa de personal este acută, fiind disponibile, la nivel naţional, peste 43.000 de locuri de muncă. Iată care este una dintre cele mai căutate meserii, dar pe care românii o ocolesc tot mai tare, deși salariile sunt foarte mari.
Țara noastră este în mare criză de forță de muncă în aproape domeniile de activitate. La nivel național sunt disponibile peste 43.000 de locuri de muncă care își așteaptă ocupanții.
Pe lângă HoReCa, un alt domeniu care duce o lipsă acută de personal este cel al construcțiilor, una dintre cele mai căutate meserii fiind cea de demolator de clădiri.
Aceștia sunt printre cei mai căutaţi muncitori în București iar asta pentru că foarte multe clădiri se transformă acum în proiecte imobiliare. Iar remunerația este pe măsură!
Conform datelor ANOFM, în prezent sunt peste 2000 de locuri vacante pentru postul de muncitor necalificat la demolarea clădirilor.
Şi, desigur, cum după demolat urmează construcția, zidăria și finisarea uneia noi, este și aici nevoie de muncitori. Arii care se confruntă și ele, desigur, cu aceeași problemă: lipsa de personal.
”Această forţă de muncă este destul de greu de găsit. Noi am preferat să luăm oameni de la zero şi să îi calificăm împreună cu inginerii care au practicat în ţările nordice”, afirmă Gabriel Focşinenu, dezvoltator imobiliar.
”Este foarte greu. Sunt oameni pe care îi angajez astăzi şi peste două zile nu mai vin la muncă. Nu vor să muncească. Un bun meseriaş poate câştiga în România cât câştigă în străinătate. Un meseriaş în construcţii poate câştiga şi 8.000 de lei pe lună”, a spus și Florin Buzatu, antreprenor.
Așa cum am menționat anterior, nici în HoReCa lucrurile nu stau prea bine. Se caută constant lucrători comerciali, barmani sau ospătari, locurile de muncă fiind la discreție.
”Nevoia este la fel de ridicată şi în sectorul HORECA, unde se caută lucrătorii comerciali, se caută barmani, ospătari. Am văzut o creştere foarte mare a numărului de locuri de muncă disponibile, în absolut toate domeniile de activitate”, spune Corina Diaconu, specialist HR.
Absolvenții de studii superioare pot alege din cele 2.722 de locuri de muncă pentru meserii precum inginer în diferite domenii de activitate, programator sau expert contabil. Însă, angajatorii spun că nevoia este mult mai mare față de ceea ce se arată în datele oficiale.
Citește și: Țara din Europa unde tinerii de 18 ani pot primi 20.000 de euro. Sute de mii de români locuiesc acolo