Există o băutură pe care, cel mai probabil, o consumi și tu cel puțin o dată pe zi. Specialiștii spun că nu îți face niciun rău atât timp cât o bei în prima parte a zilei. Consumată după un anumit interval orar, îți poate perturba somnul.
Multe persoane au tendința de a subestima importanța unui program de somn calitativ. Este un fapt bine cunoscut că organismul uman are nevoie de odihnă regulată pentru a se reface și a funcționa optim. Dieta, nivelul de activitate fizică și obcieiurile de zi cu zi influențează semnificativ calitatea somnului.
Fără îndoială, ai auzit deja până acum că specialiștii ne recomandă tuturor să fim atenți la produsele pe care le consumăm înainte de a ne odihni. Gastroenterologul Will Bulsiewicz a vorbit despre o băutură care face parte din alimentația multor oameni, însă care declanșează oboseală.
Specialistul a recomandat consumatorilor să evite să bea acest produs înainte de a se odihni, dacă vor să aibă parte de un somn mai bun din punct de vedere calitativ. Este indicată evitarea acestei băuturi mai ales dacă știi deja că ai probleme cu somnul.
„Nu mai consumați cofeină după-amiaza”, este sfatul gastroenterologului.
Will Bulsiewicz a citat un studiu publicat în decembrie 2022, în International Journal of Molecular Sciences, care arată ce se întâmplă cu starea de sănătate generală a organismului în momentul în care consumul de cofeină perturbă somnul. Microbiomul intestinal suferă modificări.
Privarea cronică de somn, în urma consumului de cofeină, poate afecta intestinul. Un astfel de obicei alimentar conduce, în timp, la reducerea diversității funcției intestinale, afectând inclusiv compoziția acesteia, a spus specialistul.
„Nu exsită nicio îngrijorare privind consumul de cofeină dimineața”, a oferit asigurări Will Bulsiewicz. „Ce vreau să spun este că trebuie să avem grijă când bem cafea după-amiaza. Dacă nu putem dormi noaptea, înseamnă că avem o problemă”.
Dacă dorești să îți îmbunătățești calitatea somnului din timpul nopții, recomandarea gastroenterologului Will Bulsiewicz este să renunți să bei cafea în orele de după-masă ale zilei. Există și alte modalități de a te menține energetic pe parcursul zilei, fără să fie nevoie să apelezi la cofeină, spun specialiștii.
Optimizarea ciclului de somn este una dintre ele. Activitatea fizică intensă (o oră de sport, de exemplu) poate influența semnificativ calitatea somnului în timpul nopții. Renunțarea la expunerea la dispozitive electronice cu cel puțin o oră înainte de programul de somn îmbunătățește odihna.
Citește și Câtă cofeină are o cafea preparată la filtru, de fapt. Îți vei schimba obiceiurile după ce vei afla