07 iul. 2023 | 14:04

Cum să oprești mașina când nu merg frânele. Secretul experților: ”Doare, dar nu mori”

Utile
Cum să oprești mașina când nu merg frânele. Secretul experților: ”Doare, dar nu mori”
Pierderea frânelor se poate întâmpla în orice zi

La bine și la rău, conducerea unei mașini este o activitate relaxantă pentru mulți oameni. Dar, deși este relaxant, uneori uităm adesea cât de periculos poate fi. Dar nimic nu te readuce la realitatea rece și dură ca apăsarea pedalei de frână doar pentru a constata că nu funcționează. Aici vom trece în revistă secretul experților care-ți explică cum să oprești mașina când nu merg frânele.

Ai putea să-ți oprești mașina fără frâne?

Nu există nicio îndoială că defectarea frânelor este o situație înfricoșătoare. Lucrurile merg bine până când îți dai seama că nu mai poți opri mașina în mișcare. În multe situații, această constatare terifiantă este însoțită de accidente și chiar de deces.

Vezi și: Când trebuie să frânezi ca să nu te prindă radarul cu viteza peste limita legală. Detaliul care poate scăpa şoferii de multe amenzi

Din fericire, este posibil să-ți oprești mașina în siguranță fără a folosi frânele funcționale. Dar, într-o astfel de situație există soluții, iar printre experții care te învață cum să oprești mașina când nu merg frânele este și Titi Aur care spune că o variantă este frâna neconvenţională:

„Ce înseamnă frâna neconvenţională? Înseamnă că folosesc altceva din exterior ca să opresc maşina.”, spune Titi Aur.

Vezi și: Titi Aur, avertisment pentru șoferi. E grav dacă ți se întâmplă asta la volan când plouă

Titi Aur explică cum să oprești mașina când nu merg frânele

Deși mulți șoferi călătoresc în siguranță, fără incidente, alții se confruntă cu situații periculoase care necesită cunoștințe și îndemânare pentru a rămâne în siguranță. Pierderea frânelor se poate întâmpla în orice zi, în orice moment. Așa că ar fi cazul să vezi ce spune Titi Aur despre cum să oprești mașina când nu merg frânele:

”Să spunem că suntem în coborâre pe o pantă cu polei, cu o viteză de 20 km/h, iar în faţă avem o trecere de pietoni plină de copii. Ce facem? Apăsăm pe pedala de frână şi vedem că maşina nu se opreşte, cu ABS, fără ABS, cu nimic. Ce facem? Intrăm peste copii?

Nu. Încercăm să oprim maşina altfel. Cum facem asta? Ne lipim de borduri şi ne frecăm de bordură cu maşina. Încercăm să ne lipim de alte maşini parcate, de parapet, de gard, de ce avem.

Este frână neconvenţională. E adevărat, doare, pentru că stricăm jantă, cauciuc, caroserie, etc. Dar decât să intrăm pe o trecere plină de oameni care traversează sau într-o intersecţie pe unde trec TIR-uri”, explică expertul.

Vezi și: Cum trebuie să-ți ții picioarele în mașină, de fapt. Greșeala pe care o fac toți șoferii, Titi Aur te învață

Metoda alternativă de îmbunătățire a frânării vehiculului

Sistemele de frânare standard ale vehiculelor terestre se bazează pe contactul dintre roți și sol. Microplasticele eliberate de anvelopele și sistemele de frânare ale vehiculelor reprezintă o problemă gravă pentru mediu. Există o modalitate de a reduce cantitatea de microplastice de uzură a anvelopelor și frânelor, confrom următoarei analize.

Vezi și: Când trebuie să frânezi ca să nu te prindă radarul cu viteza peste limita legală. Detaliul care poate scăpa şoferii de multe amenzi

Frânarea prin frecare este cea mai frecvent utilizată metodă de încetinire sau de oprire a vehiculelor. În timpul frânării, energia cinetică de frânare este transformată în energie termică prin aplicarea fricțiunii asupra pieselor în mișcare ale unui vehicul.

Forța de frecare se opune mișcării și, ca urmare, se generează căldură. Microplasticele sunt generate de abraziunea unei anvelope pe suprafața drumului și de sistemele de frânare ale vehiculelor în timpul frânării, atunci când se aplică frecarea.

Un studiu recent a relevat că sunt eliberate 100.000 de tone de microplastice prin uzura anvelopelor și a sistemelor de frânare, iar alte 40.000 de tone provenite de la sistemele de frânare au fost depozitate anual în Oceanul Mondial.

Vezi și: Trucul pentru a face economie la benzină sau motorină dacă ai mașină automată

Cercetarea privind îmbunătățirea sistemelor de frânare s-a concentrat în principal pe dezvoltarea tehnologiilor care sunt utilizate în prezent. De exemplu, sistemele de frânare antiblocare, sistemele de control al tracțiunii, proprietățile termice ale discurilor de frână, sistemele de frânare regenerativă etc.

Frânarea prin frecare este eficientă numai atunci când coeficientul de frecare anvelopă-șosea este suficient de mare pentru a asigura un transfer reușit al sarcinilor între aceste două suprafețe. Coeficientul de frecare anvelopă-șosea se modifică în funcție de starea suprafeței drumului, iar drumurile alunecoase, alunecoase sau denivelate reduc eficacitatea frânării prin frecare.

Vezi și: Greșelile făcute de șoferii neatenți atunci când conduc. Așa ajungi mai des cu mașina la mecanic

Deja se investighează unele metode alternative de frânare pentru a depăși condițiile rutiere periculoase menționate, este nevoie să se îmbunătățească sistemele de frânare tradiționale pentru a reduce distanța de frânare și, bineînțeles, să se reducă cantitatea de microplastice generate de frânarea prin fricțiune.

Parteneri
Carmen de la Sălciua o distruge pe Geta Sterp. Reacția dură pe care la dat-o fosta soție a lui Culiță Sterp
Redactia.ro
„Am făcut sex cu soacra mea și acum cred că vrea s-o facem din nou”. Un bărbat și-a șocat apropiații cu dezvăluirile intime
Click.ro
Imperiul de afaceri al unora dintre cei mai bogați oameni de pe planetă a ajuns într-un punct critic. Cine le va lua locul
Digi24
I s-a VĂZUT lenjeria INTIMĂ! Pozele cu ANTONIA au INCENDIAT Internetul
Vocea.biz
Filmul de pe Netflix care a înnebunit mapamondul. A fost vizionat de peste 13 milioane de ori, în doar câteva zile. Toată lumea vorbește despre el!
Unica.ro
Unde și cum ții conservele, dacă stai la bloc. Trucuri ca să nu se strice
EVZ.ro
De ce s-ar fi despărțit iubitul australian al lui Marilu de fosta lui parteneră! Tânăra a făcut dezvăluiri controversate | VIDEO
Spynews
Marele fotbalist a murit. Doliu în lumea sportului: A fost o legendă
Capital.ro
De necrezut! Ce pensie are Mihaela Tatu după 30 de ani de carieră: "Cu pensia pe care o am, nu pot să trăiești"
Avantaje
CUTREMUR în SUA! S-a aflat cine CÂȘTIGĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE din AMERICA
Mediaflux
”Este șocată” Mama Cristinei Rotaru de la Insula Iubirii nu este de acord cu împăcarea dintre fiica ei și Andrei Rotaru | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine sunt nașii lui Iancu Sterp și ai Denisei. Ileana și Claudiu Voicu, apariție spectaculoasă la nunta finilor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro