Roșiile sunt unele dintre cele mai consumate fructe pe timp de vară. Pot fi folosite atât în salate, cât și în supe, sosuri sau alte preparate mai complexe. Pentru a te bucura de o recoltă bogată de roșii, trebuie să fii foarte atent la modul de îngrijire a culturii. Playtech Știri îți explică ce să plantezi lângă roșii, în grădină, pentru a ține dăunătorii departe.
Pentru mulți grădinari, cultivarea unor roșii perfecte, aromate și imaculate din punct de vedere estetic poate reprezenta trofeul suprem după o lungă perioadă de cultivare atentă. Roșiile nu sunt dificil de îngrijit, însă trebuie să acorzi atenție unor detalii importante pentru a te bucura de recoltă bogată.
O recoltă sănătoasă de roșii înseamnă, mai întâi de toate, alegerea soiului potrivit pentru condițiile de mediu pe care le poți oferi, aici fiind inclusă și clima. Unele roșii pot să ofere fructe până la sfârșitul sezonului, altele până la primul îngheț. Oricum ar fi, este bine să optezi pentru un spațiu însorit din grădină, iar solul să fie bine drenat.
Perioada de plantare a roșiilor în grădină poate varia în funcție de soiul fructelor. Majoritatea celor din grădinile românilor pot fi puse în pământ și vara, inclusiv în luna iulie. Un detaliu de care trebuie să ții neapărat cont este că lunile de vară reprezintă intervalul propice pentru dezvoltarea dăunătorilor și a bolilor instalate de aceștia.
Insectele dăunătoare pot să afecteze recolta de roșii, dacă nu ești atent la modul de îngrijire a fructelor. Reziduurile umede de la nivelul solului pot să conducă la apariția mucegaiului timpuriu. Pentru a evita acest lucru, asigură-te că între perioadele de udare a roșiilor lași solul să se usuce suficient.
Știai că poți ține dăunătorii departe de roșiile din grădina ta doar plantând ierburile potrivite lângă ele? Dacă plantezi busuioc lângă plantele de roșii din curte, vei beneficia de fructe mult mai aromate. Busuiocul are și rolul de a proteja unele plante împotriva insectelor dăunătoare. Bunicii noștri puneau de multă vreme acest truc în aplicare.
Viermii tot la categoria dăunătorilor sunt incluși. Aceștia pot afecta plantele în mod semnificativ. Există unele modalități naturale de a elimina aceste creaturi. Presărarea de pudră de muștar pe răsaduri este una dintre soluții. Acest produs va ține la distanță viermele sârmă.
Te-ar putea interesa și: Floarea din grădină care omoară dăunătorii roșiilor. Cum prepari acest cocktail bio, trucul e genial
Dacă vrei să te bucuri de o recoltă bogată de roșii, ai grijă să ții dăunătorii întotdeauna la distanță. Atât timp cât ai posibilitatea de a folosi îngrășământ natural, încearcă să îl eviți pe cel chimic. Ar putea să-ți distrugă plantele.