Pentru noul an Guvernul Orban și-a propus modificări concrete în cam toate domeniile, totul plecând de la beneficiile financiare ale fiecărui cetățean. Astfel că, la finele lui 2019, se anunța mărirea salariului minim pe economie pentru 1 ianuarie 2020. Mulți analiști ai pieței financiare autohtone se întreabă, și pe bună dreptate, de unde vor avea fondurile necesare pentru a susține o astfel de mărire, având în vedere că salariul minim pe economie influențează cam tot, când vine vorba de retribuții, fie salariale fie sub formă de pensii sau alocații pentru minori.
La momentul preluării guvernării, ne aducem aminte, că actualul Ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, ce dezastru ar fi găsit în ministerul pe care-l conduce și nu se gândea nimeni nici la vreo mărire de salariu, cu atât mai mult la eliminarea accizelor la carburanți sau mărirea cu 100% din rata de inflație a alocațiilor pentru minori. Dar, iată, suntem în 3 ianuarie, și, conform celor declarate la finele lui 2019, salariul minim pe economie a crescut la 2.230 de lei.
Conform unei analize făcute în octombrie 2019, datoria nouă contractată de Guvernele care s-au perindat în intervalul 2017-2020 se va situa la 139,6 miliarde de lei, potrivit estimărilor Comisiei Europene, analizate de Profit.ro. Conform aceleiași analize suma este mai mare chiar și decât împrumuturile de 136,9 miliarde de lei contractate de România în perioada 2009-2012, ani de criză și recesiune, în care Guvernul a fost nevoit să apeleze la un acord de 20 de miliarde de euro cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială.
Dacă în 2009-2012 România resimțea din plin una dintre cele mai dure crize economice globale, 2017-2020 nu justifică astfel de împrumuturi. Așadar, întrebările sunt pertinente și sustenabile, în condițiile analizei prezentate mai sus, dar asta nu împiedică actualul Guvern să facă această mărire de salariu. Conform aceleiași măriri de salariu minim, majoritatea demnitarilor statului vor avea parte de o mărire salarială cu aproape 2.000 de lei, în condițiile în care Guvernul avea de gând să le plafoneze.
Legea în acest sens a fost atacată de social-democrați la Curtea Constituțională. Așa că odată cu majorarea salariului minim, au fost recalculate și salariile oamenilor de stat. Creșterea salariului minim aduce beneficii și altora, mai ales demnitarilor. Cât despre persoanele cu studii superioare, acestora nu li se va modifica baremul de salarizare în 2020. Salariul persoanelor cu studii superioare va rămâne la valoarea de 2.350 de lei, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră, nivel similar celui din 2019.