Halvaua este unul dintre cele mai consumate alimente de către români în perioada în care țin post. Dacă și tu obișnuiești să mănânci acest produs, ar trebui să afli ce se întâmplă în corpul tău după consum. Conține foarte multe calorii.
Halvaua este un produs pe care românii îl consumă de ani buni, mai ales în perioadele de post. VânduTă în comerț în două sortimente: simplă sau cu adaos de migdale, de arahide, de fistic sau de cacao, aceasta poate ține locul unui mic dejun sau a unei gustări delicioase.
Mulți dintre noi o cumpărăm și o consumăm fără a ne gândi prea mult la ceea ce conține, motiv pentru care specialiștii în nutriție vin și atrag atenția asupra ei. Ei spun că halvaua poate fi prieten dar și un mare dușman pentru sănătate, totul depinzând de cantitate şi de provenienţă.
Halvaua este un produs importat din Orient, mai exact din Istanbul, care se obține, în principal, din seminţe (din miezul prăjit de floarea soarelui) zahăr, glucoză şi vanilină. Fiindcă conține o cantitate mare de zahăr și este extrem de bogată caloric, specialiștii recomandă un consum redus.
”Se recomandă a se consuma maxim 25-30 grame pe zi, deoarece dezavantajele sunt destule: 100 de grame de halva conţine 12-14 grame proteine; 42-47 grame glucide şi 35-39 grame lipide. Şi, cel mai grav, aproape 600 de kilocalorii la suta de grame.
Aceste calorii pot fi arse alergând minim 8 kilometri într-o zi. Asta pentru a înţelege mai bine pericolele la care ne expunem. De altfel, halvaua poate căpăta valoare terapeutică prin adăugarea de seminţe de susan, de exemplu.
Acest produs devine un element tonic pentru sezonul rece, deoarece seminţele de susan conţin substanţe active (fibre, proteine), minerale (zinc fier, fosfor, calciu, potasiu) acizi graşi nesaturaţi (acid oleic), lecitină, acizi polinesaturaţi (omega 6)”, spune medicul nutriţionist Dan Merişca, potrivit Adevărul.
Citește și: Alimentele sănătoase care devin toxice în organismul tău. Greșeala pe care o fac mulți oameni, din păcate
Specialistul în nutriție spune, pe de altă parte, că halvaua are și beneficii pentru sănătate. Astfel, un consum redus poate avea efecte depurative, antioxidante, tonice şi remineralizante, dar este benefică și în cazul tulburărilor de memorie, grație conținutului ridicat de lecitină.
”Până la urmă, foarte importantă e provenienţa produsului şi conţinutul în seminţe de susan, dar recomandarea de bază este şi rămâne consumul limitat de halva zilnic. Excesul se poate transforma într-o veritabilă bombă calorică. Dacă mănânci halva goală până la 30 grame pe zi, nu se depune, dar în combinaţie cu pâinea, tot se depune”, a completat medicul.
Citește și: Masa de post, plină de aditivi alimentari. Cum mănânci 50 de E-uri dintr-un foc, fără să-ți dai seama