Alimentele sănătoase care devin toxice în organismul tău. Un medic specializat în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a explicat la ce riscuri se supun persoanele care consumă alimente sănătoase în cantități exagerate. Nu întotdeauna mai mult înseamnă și mai bine. Pentru o alimentație sănătoasă, cheia este moderația.
Există multe alimente sănătoase, recomandate spre a fi consumate de către specialiștii din domeniul nutriției. Însă faptul că sunt sănătoase nu înseamnă că sunt benefice, dacă nu sunt consumate echilibrat. Medicul Laura Ene a explicat că unele produse sănătoase pot să fie foarte dăunătoare în momentul în care sunt furnizate organismului în cantități mari.
Cadrul medical, specializat în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a realizat un top al alimentelor sănătoase, care pot deveni toxice în organism. Problema, în cazul acestor produse, este că îngrașă foarte mult. Astfel, când sănătatea unui consumator depinde de numărul de kilograme pe care îl are, ele sunt recomandate doar în cantități moderate.
„Pe locul unu se află uleiurile. Mă refer la uleiul de măsline, uleiul de orice fel. Uleiurile au cele mai multe calorii dintre toate alimentele. Este 100% grăsime.
Uleiul este bun dacă este consumat cu măsură. O lingură de ulei la două porții de mâncare este suficientă. La salate, ar trebui folosit uleiul spray. 4-5 pufuri ar trebui să fie suficiente”, a explicat Laura Ene.
Pe locul doi, în topul produselor ce pot deveni toxice în organism, se află batoanele proteice, batoanele din cereale integrale, untul de arahide și halvaua. Astfel de produse conțin cantități mari de zahăr. Majoritatea producătorilor folosesc și îndulcitori nu neapărat sănătoși. Consumul exagerat de astfel de alimente poate conduce la obezitate și diabet.
Nucile, migdalele și alunele ocupă locul trei în topul alimentelor ce nu ar trebui consumate în cantități mari. Recomandat este ca, în cazul nucilor, să fie consumate doar patru, maximum cinci pe zi, potrivit specialiștilor în sănătate. Dacă se respectă acest aport, nu ar trebui să fie semnalate probleme.
„Pe locul patru se află ciocolata neagră. Îngrașă mai mult decât ciocolata normală! Este un aliment foarte sănătos, plin de antioxidanți. Însă atenție la cantitate. Faptul că este cu 90% cacao nu înseamnă că putem consuma nelimitat.
Aici apare și capcana dulciurilor dietetice. Vedem cuvântul dietetic și credem că putem mânca fără măsură. Nu este adevărat, trebuie să avem grijă la cantitate”, a atras atenția medicul Laura Ene, într-o intervenție televizată la emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani”.
Pe ultimul loc în topul alimentelor ce ar putea să devină toxice se află cerealele integrale, consumate deseori la micul dejun. Specialistul în nutriție a explicat că aceste produse conțin o cantitate ridicată de zaharuri și calorii. Dacă prezintă în compoziția lor și ciocolată sau miere, pot deveni cu adevărat periculoase pentru organism.