14 iun. 2023 | 13:18

Motivul pentru care nu se fac slujbe în biserică pentru cei care-și iau viața. Părintele Cleopa, despre păcatul grav comis

Știri generale
Motivul pentru care nu se fac slujbe în biserică pentru cei care-și iau viața. Părintele Cleopa, despre păcatul grav comis

Sinuciderea este unul dintre cele mai grave păcate pe care le poate săvârși un om. Puțini știu adevăratul motiv pentru care nu se fac slujbe în biserică pentru cei care își iau viața, dar părintele Cleopa ne va explica pe îndelete.

Sinucigașii nu erau îngriopați în cimitir

Pe vremea când cimitirele aparțineau Bisericii, nu ca în prezent, când cimitirele aparțin administrației locale, cei care recurgeau la un asemenea gest erau de neiertat și erau înmormântați în afara bisericii. Acest obicei datează încă de pe vremea lui Iisus Hristos și a Apostolilor.

Canonul 14 al Sfântului Timotei al Alexandriei precizează: ”Cu privire la sinucigaşi, clericii trebuie să se lămurească dacă s-au sinucis, fără să fie în deplinătatea mintală, ori suferă de vreo boală psihică. Deci clericul trebuie să cerceteze cu băgare de seamă ca să nu cadă sub osândă („aruncă mărgăritarele înaintea porcilor” Mt. 7, 7), (Ioan N. Floca: „Canoanele Bisericii Ortodoxe – note şi comentarii”).

Citește și: Părintele Cleopa a prezis Apocalipsa. Previziunile lui sunt macabre: „Oamenii vor căuta moartea şi ea nu va veni“

”Cine se va ucide singur de bunăvoie, acestuia să nu i se facă pomenirea niciodată”

În Pravila de la Govora din anul 1640 se spune: ”Cine se va ucide singur de bunăvoie, acestuia să nu i se cânte nici să i se facă pomenirea lui niciodată, iar de va cădea fără voia lui, şi va muri, acestuia să i se cânte şi să i se facă pomeniri.”

Pravila de la Târgovişte”, numită şi ”Îndreptarea Legii” (1652), în capitolul 250, evidențiază  şi completează: ”Sinucigaşul de bunăvoie nu trebuie să fie slujit sau pomenit la vreo slujbă, căci şi-a dat sufletul satanei, ca şi Iuda Iscarioteanul. Cel ce s-a sinucis, fiind bolnav şi ieşit din minţi, poate fi slujit. Sinucigaşul care s-a omorât din împuţinarea sufletului, adică din frică de oameni sau de persecuţii sau de boala care nu i-a atins mintea, acela nu poate fi pomenit”.

Când vine vorba de cei care decis să își ia viața, Părintele Cleopa spune că aceștia nu merită nici cruce să li se pună la mormânt. Părintele Cleopa motivează acestea prin faptul că sinucigașii nu și-au dus ”crucea vieții” până la sfărșitul decis de Dumnezeu, nu de ei singuri.

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru. De ce a izbucnit în lacrimi Mirabela Dauer „Mi-am dorit foarte tare să...”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Angajații din România s-au sucit. Nu mai vor această muncă
EVZ.ro
Imagini spectaculoase pe cerul României. Aurora Boreală a putut fi văzută din mai multe locuri din țară / FOTO
Spynews
FINAL de război în Ucraina. Zelenski, anunț ISTORIC: Un sfârșit rapid și drept
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI! AU FOST UCIȘI pe LOC
Mediaflux
Fiica lui Codin Maticiuc și a Anei Pandeli împlinește doi ani. Mesajul emoționant transmis de mămică: „N-am uitat nicio zi”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ea este tânăra care colecționează păpuși bântuite. Ce experiențe a trăit cu aceste obiecte care pe alții îi înspăimântă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro