05 iul. 2023 | 17:00

Țări din Europa în care se plătește rovinieta. Cât costă și unde trebuie să plătești această taxă obligatorie

Diverse
Țări din Europa în care se plătește rovinieta. Cât costă și unde trebuie să plătești această taxă obligatorie
Țări din Europa în care se plătește rovinieta

Dacă v-ați planificat să plecați în vacanță cu mașina în această vară, trebuie să luați în considerare că există anumite taxe de drum în Europa. Așadar, este esențial să fiți informat cu privire la acestea înainte de a porni într-o călătorie în afara țării. Iată care sunt țările din Europa în care se plătește rovinieta!

Țări din Europa în care se plătește rovinieta

Atunci când își organizează vacanța de vară, tot mai mulți români preferă să plece în străinătate și aleg să facă deplasarea cu mașina personală. Ieșirea din țară cu propriul autovehicul implică o serie de aspecte pe care trebuie să le ia în calcul șoferii înainte de a porni la drum.

De aceea, pentru a evita eventualele „capcane” pe drum, este important să știe că în Europa există câteva țări unde este necesară achiziționarea unei viniete sau a unei taxe de drum pentru a utiliza anumite autostrăzi sau șosele sau porțiuni din acestea pe care le vor străbate.

Pentru cei care nu știu, rovinieta este o convenție de taxare a șoferilor impusă de Uniunea Europeană. Aceasta se aplică pe teritoriul României, dar și în anumite țări din afară, pentru ca șoferii să poată circula pe autostrăzile și drumurile din țara respectivă. În străinătate, această taxă de drum se numește vinietă.

La noi în țară, rovinieta are o valabilitate minimă de o zi, iar cea maximă este de 12 luni. În plus, costul rovinietei variază în funcție de tipul autoturismului și de perioada pe care se plătește taxa de drum. De exemplu, o rovinietă la o mașină standard, de oraș, costă pe un an costă 28 euro, adică în jur de 140 de lei.

În străinătate, regulile se schimbă total când vine vorba de vinietă! Drept urmare, am pregătit un material complet cu țări din Europa în care se plătește rovinieta.

Citește și: Cât costă rovinieta în 2023 pe o săptămână, o lună sau un an

În ce țări trebuie să cumperi vinieta – cât costă și cum se plătește

Fiecare țară are propriile reguli la taxe de drum și viniete, iar de cele mai multe ori, conducătorii auto se încurcă când vine vorba de plata acestora. Spre exemplu, în anumite țări din Europa nu se plătesc taxe de trecere, iar în altele, taxele se plătesc doar în cazul accesului pe anumite sectoare de drum cu plată.

În anumite țări din Europa, vinieta poate fi cumpărată sub forma unui autocolant ce se lipește pe parbrizul autovehiculului. În România, dar și alte țări, au introdus de ani buni vinieta electronică. Astfel, în țări precum Italia sau Polonia, șoferii plătesc taxa de drum la punctele de încasare plasate la intrarea pe autostradă.

Pentru a știi câți bani trebuie să alocați pentru aceste taxe de drum în străinătate, precum și modul în care acestea se pot plăti în funcție de statul pe care îl veți tranzita, aflați în materialul următor.

Conform datelor publicate pe site-ul oficial ADAC (n.n. – Clubul Automobilistic German), există 16 țări din Europa care au un sistem de taxare în funcție de distanța parcursă de automobile. Aici intră Franța, Spania, Portugalia, Irlanda, Polonia, Italia, Croația și Grecia. Acest sistem de taxare este valabil și în țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum Marea Britanie, Norvegia, Bosnia-Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Turcia și Belarus.

Așadar, taxa de drum se plătește la trecerea prin punctele de taxare din aceste țări. Totuși, este bine să știți că există și țări din Europa unde sunt necesare taxe speciale pentru poduri, tuneluri și diverse treceri. Aici intră Țările de Jos, Belgia, Danemarca, Suedia, Elveția, Austria, Italia, Franța, Andorra, Muntenegru și Albania.

Țări în care vinieta este obligatorie

Totodată, în alte opt țări europene, printre care și România, conducătorii auto au nevoie de o vinietă pentru a circula pe drumurile de pe teritoriul acestora. De exemplu, Bulgaria, Austria, Elveția, Slovacia, Slovenia, Cehia și Ungaria, sunt țările în care taxarea se face prin intermediul unei viniete, care este valabilă pe drumurile naționale/europene și pe autostrăzi.

De regulă, vinietele sunt emise pentru diferite durate de valabilitate, și anume o săptămână, o lună, un an și așa mai departe.  Acestea se pot cumpăra atât de la benzinării, cât și online, ori de la diverse puncte de vânzare din țara respectivă.

De asemenea, Portugalia și Polonia folosesc sisteme de plată electronică pe diferite secțiuni ale unui drum. Drept urmare, numărul de kilometri pe care îi parcurge un șofer cu mașina personală este înregistrat cu ajutorul unui transponder care se poate achiziționa.

În Austria, șoferii sunt obligați să cumpere și o vinietă digitală, pe lângă vinieta care trebuie lipită la loc vizibil pe parbriz. Trebuie de precizat că aceasta este valabilă doar pentru 18 zile din momentul în care a fost comandată online sau prin intermediul aplicației dedicate.

Și în Italia (la nord de Milano), Anglia (Londra) și Irlanda (Dublin) există anumite sectoare de drum pentru care conducătorii auto trebuie să se înregistreze online în prealabil.

Taxe de drum în Europa: cât costă în funcție de țară și ce se întâmplă dacă nu le plătești

  • Austria: 9,20 euro pentru 10 zile (taxă de 120 euro sau amendă 300 de euro)
  • Elveţia: 36,50 euro pentru un an (taxă de 175 euro plus costul vinietei)
  • Slovacia: 10 euro pentru 10 zile (amendă de la 80 de euro)
  • Slovenia: 15 euro pentru 7 zile (300-800 de euro sau 150 de euro pe loc)
  • Cehia: 12,50 euro pentru 10 zile (amendă de la 195 de euro)
  • Ungaria: 11 euro pentru 10 zile (suprataxă de la 50 de euro)
  • Bulgaria: 8 euro pentru o săptămână (suprataxă de 11 euro pe zi sau amendă de 153 de euro)

Citește și: Pe ce drumuri trebuie rovinieta. Cât costă această taxă de drum și când este obligatorie

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro