Se află în top trei produse ce declanșează afecțiuni grave de sănătate, atât în România, cât și în țările civilizate. Dependența de el este mai puternică inclusiv decât cea de cocaină, potrivit studiilor efectuate de specialiștii în sănătate. Află în rândurile de mai jos care este alimentul extrem de nociv, consumat zilnic de români. La ce pericole te poți expui, dacă îl mănânci des.
Există un aliment pe care aproape toți românii îl au în bucătărie, îl consumă zilnic, însă s-a dovedit a fi extrem de periculos pentru organismul uman. În timp, oferă o dependență cu adevărat distructivă, mai puternică și decât cocaina, potrivit studiilor efectuate de către specialiștii în domeniul sănătății.
În România, consumul de acest produs pe cap de locuitor, pe an, se apropie de 30 de kilograme, potrivit datelor înregistrate de Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică. 30% din populația țării noastre suferă de obezitate, 20% este supraponderală, iar numărul copiilor supraponderali a crescut cu 18% în ultimul deceniu.
Totul, din cauza zahărului, ale cărui simptome de sevraj sunt reale și intense. Zahărul, deși consumat zilnic de români, este un aliment extrem de periculos, a atras atenția medicul Alexandru Nechifor, citat de Adevărul.ro. Atacă smalțul dinților, afectează digestia, cauzează migrene, favorizează retenția de lichide, slăbește sistemul imunitar și nu numai.
Zahărul are consecințe deosebit de periculoase pentru organismul uman. Poate să mărească ficatul și să influențeze nivelul colesterolului. De asemenea, crește riscul de apariție a candidozei și îmbătrânește tenul. Consecințele se resimt inclusiv la nivel psihic, favorizând instalarea anxietății în rândul consumatorilor.
Medicul Alexandru Nechifor a vorbit și despre cantitatea potrivită de zahăr ce ar trebui consumată într-o zi.
„Nu mai mult de cinci lingurițe de zahăr în 24 de ore. Atenție! Acesta fiind socotit atât ca cel pur, cât și din alimente. Sau 25 de grame pe zi, în cazul femeilor, și nu mai mult de 9 lingurițe de zahăr (pur sau din alimente) sau 35 de grame, în cazul bărbaților. Însă consumul mediu este mult mai mare, de aproximativ 22 de lingurițe traducându-se în aproximativ 88 grame.
Este important să spunem oamenilor că cea mai mare cantitate este ascunsă în mâncarea procesată. Spre exemplu, o lingură de ketchup poate conține chiar și 4 g de zahăr, 100 g de iaurt cu fructe – 15 g zahăr, o doză de suc acidulat – 40 g zahăr (aproximativ 10 lingurițe), iar lista poate continuă foarte mult”, a explicat medicul Alexandru Nechifor, potrivit sursei citate.
Specialistul a atras atenția că peste 80% dintre produsele alimentare de pe rafturile magazinelor conțin zahăr adăugat sau zaharuri rafinate, care au consecințe deosebit de periculoase asupra organismului uman.