După 30 de ani de la Revoluție noi secrete ale execuției cuplului Ceaușescu au ieșit la iveală. Se pare că Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au avut decisă soarta în acele zile de foc ale Revoluției din decembrie 1989, mult mai repede decât se aștepta oricine.
Multe lucruri au rămas la sertar în ceea ce privesc evenimentele din decembrie 1989, mai ales din ultimele zile de viață ale fostului cuplu dictator. Mulți revoluționari așteaptă, și astăzi, detaliile acelor zile dramatice, zile care au lăsat urme adânci în conștiința colectivă. Cea mai controversată situație a acelor zile rămâne decizia de a-i elimina definitiv pe cei doi dictatori în ziua de Crăciun. Mulți spun că această decizie ar fi fost luată sub presiunea străzii, a ”atacurilor teroriste”. Alții speculează ideea cum că decizia ar fi fost luată de un grup restrâns de personaje care, din frica de a nu se afla un alt ”adevăr”, au fost nevoiți să recurgă la această metodă de eliminare.
Ceea ce se știe clar, conform unor documente, dar mai ales datorită mărturiilor celor implicați, este faptul că decretul din decembrie 1989 prin care era dat ordinul de eliminare a fost semnat de liderul noii orânduiri CFSN, Ion Iliescu. Marius Oprea, istoric de profesie, într-un interviu dat celor de la mediafax, șochează prin mărturiile sale despre momentul deciziei și semnării decretului în cauză.
”În toaleta din apropierea biroului defunctului ministru al Apărării, Vasile Milea, s-au luat deciziile care aveau să marcheze «mersul democraţiei» pentru mulţi ani încolo în România. În acea toaletă, în prezenţa cadavrelor profanate ale «teroriştilor» din echipajul colonelului Trosca la intrarea în minister, în ziua de ajun a Crăciunului, s-a luat decizia lichidării lui Nicolae Ceauşescu şi a Elenei Ceauşescu, într-o zi sfântă pentru români, ziua Naşterii Domnului.”, povestește istoricul Marius Oprea.
”Pentru grupul de la Ministerul Apărării Naţionale, activişti veterani pro-moscoviţi ai partidului comunist, ziua care urma nu era decît o zi ca oricare alta. O zi care a marcat însă cu o simbolistică puternică întreaga tranziţie spre democraţie în România, a cărei «linii directoare» au fost trasate printre suluri de hârtie igienică, într-un WC.”