Ce a spus Elena Ceaușescu despre banii familiei, la proces. Secretele care au ieșit la iveală, înainte de execuție

Ce a spus Elena Ceaușescu despre banii familiei, la proces. Secretele care au ieșit la iveală, înainte de execuție
Ce a spus Elena Ceaușescu despre banii familiei, la proces

După 30 de ani de la Revoluție noi secrete ale cuplului Ceaușescu au ieșit la iveală. Se pare că Nicolae Ceaușescu a fost acuzat de dispariția unui miliard de dolari din fondurile statului, chiar cu puțin timp înainte de a fi executat. Ce a spus Elena Ceaușescu despre banii familiei?

Nicolae Ceaușescu, acuzat de dispariția unui miliard de dolari. Mărturisirile Elenei Ceușescu de la proces

La procesul lui Nicole Ceaușescu, printre multele afirmații misteriose vehiculate s-a numărat într-adevăr și problemele de natură financiară. Astfel că, generalul Victor Atanasie Stănculescu, înlăturat din Comitetul Central la precedentul Congres, i-a chestionat pe soții Ceaușescu cu privire la dispariția celor 400 de milioane de dolari de care erau acuzați. La punctul cinci al sentiței se vorbește chiar despre „încercarea de a fugi din ţară pe baza unor fonduri de peste 1 miliard de dolari depuse la bănci străine”.

Victor Atanasie Stănculescu: Contul de peste 400 de milioane de dolari din Elveţia?

Elena Ceauşescu:
nicolae ceaușescu, dispariția unui miliard de dolari
Nicolae Ceaușescu, acuzat de dispariția unui miliard de dolari

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a condus și el în 1990 o comisie care avea ca scop „să recupereze fonduri deturnate din patrimoniul Statului”, ceea ce nu s-a întâmplat. După câțiva ani de la eveniment, Isărescu declara public că autoritățile nu aveau motive să continue căutarea banilor menţionaţi la procesul lui Ceauşescu. ”Banii rezultaţi din balanţa de plăţi privind acumularea de rezervă valutară ale diverselor întreprinderi de comerţ exterior, inclusiv în conturile speciale ale Securităţii, se găseau la Banca Română de Comerţ Exterior.Or, acolo, la BRCE nu a rezultat vreo lipsă contabilă”.

În 2006 o altă comisie parlamentară condusă de de senatorul PC, Sabin Cutaș a fost instituită pentru a ancheta conturile lui Nicolae Ceaușescu, însă concluzia a fost similară cu cea obținută în ancheta lui Isărescu: ”Nicolae Ceauşescu nu a avut conturi în afara ţării”, „Nici copiii cuplului Ceauşescu nu au avut astfel de conturi”, declara Sabin Cutaș.

De asemenea, Theodor Stolojan, care la data Revoluției era consilier al Ministrului de Finanțe, susținea pe atunci că ministerul are situația pe întreaga țară și rezervele valutare erau într-adevăr de 1-1,5 sau 1,8 milioane de dolari.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR: Oficial 1,5 – cam 2 miliarde de dolari au fost bani cash în rezervele Băncii Române de Comerţ Exterior pentru că acolo era ţinută valuta ţării. S-au dus în sensul că erau nevoi mari”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI