Foarte multe gospodine obișnuiesc să pună murături la borcan. De regulă, acestea sunt consumate fie ca garnitură sau fie ca leac pentru mahmureală. Borcanele pot fi păstrate în stare perfectă chiar şi timp de șase ani, însă este important să fim atenţi la anumite detalii. Astfel, ne putem da seama dacă murăturile s-au alterat înainte de a le gusta.
Foarte mulți sunt tentați să creadă că borcanele cu murături nu se strică niciodată. Însă, dacă acestea nu sunt ținute în condiții optime de depozitare se pot strica. Un doctor în Știința și Tehnologia Alimentației vine în ajutorul celor care nu vor să-și pună sănătatea în pericol consumând aceste tipuri de alimente și le recomandă să fie atenți la un detaliu. Într-o postare pe Twitter, acesta recomandă oamenilor să mânânce murăturile doar dacă la desfacere borcanul scoate un anumit sunet.
„Aceasta este o acoperire de securitate. Se numește astfel pentru că ne ajută să detectăm dacă vidul din interiorul borcanului este pierdut. Înainte de deschidere, umflatura centrală trebuie să fie spre interior. La deschidere > scoate un sunet „pop” si iese. Dacă nu, nu-l mânca”.
Esto es una tapa de seguridad. Se llama así porque nos ayuda a detectar si se pierde el vacío en el interior del tarro. Antes de abrir la protuberancia del centro debe estar hacia dentro. Al abrir->suena „pop” y sale hacia afuera. Si no es así, no la consumas #gominolasdepeseta pic.twitter.com/HmjyBQgRu1
— Miguel A. Lurueña (@gominolasdpetro) November 6, 2019
Acesta vine și cu explicația. Borcanele de murături au un capac cu filet ermetic. De regulă, acestea se închid printr-un proces de căldură extern care provoacă un vid în interior. Dacă la desfacerea borcanului, nu se aude acel zgomot specific, murăturile nu mai sunt bune de consumat. Dacă vidul a dispărut este posibil ca microorganismele să fi pătruns în borcan şi să fi contaminat deja legumele aflate înăuntru.
Chiar dacă borcanele sunt închise corect, în acestea pot pătrunde bacterii anaerobe, care trăiesc în spații fără oxigen. Este foarte ușor să-ți dai seama de prezența acestor bacterii. Dacă în momentul în care deschizi borcanul, se aude un șuierat, trebuie să arunci recipientul.
În schimb, dacă respectăm condițiile de păstrare, unele alimente conservate pot ține și 100 de ani. Acest lucru a fost confirmat de Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente.