O lege promulgată recent de președintele Klaus Iohannis aduce noi reguli și sancțiuni. Află, din rândurile de mai jos, ce nu mai au voie să facă românii care stau la bloc sau la casă. Cei care nu vor respecta interdicția vor fi amendați.
Legea pentru modificarea Ordonanței de urgență 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale românilor a fost modificată recent.
Noua lege promulgată deja de Klaus Iohannis prevede faptul că, la o singură adresă, nu mai pot fi înregistrate cu actul de identitate mai mult de zece persoane. Limitarea este valabilă atât în cazul românlor care stau la bloc cât și celor care stau la casă.
„Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Limita nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse.
Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, prevede legea.
Te-ar putea interesa și: Ce nu mai au voie să facă şoferii de acum. Se dau amenzi mari, se face chiar şi închisoare
În actul normativ se precizează că în cazul persoanelor „defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu aceasta se înscrie în baza adeverinţei eliberate de către unitatea administrativ-teritorială din care rezultă adresa la care se stabileşte domiciliul”.
„De la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate se soluţionează de către orice serviciu public comunitar de Evidenţă a Persoanelor, indiferent de locul de domiciliu sau reşedinţa persoanelor fizice”, mai prevede legea.
Cei care nu respectă noile prevederi pot fi sancționați cu amendă în valoare de 75 până la 150 de lei.
Astfel, persoanele care au în gazdă persoane care nu au în actul de identitate adresa la care locuiesc, sunt obligați să meargă cu aceștia la serviciul de evidență a populației pentru a-i lua în spațiu. Fac excepție situațiile în care persoanele locuiesc în interesul serviciului sau în scop turistic.
Sunt vizați cei care găzduiesc oameni, fără întrerupere, mai mult de 30 de zile. Persoanele care locuiesc la altă adresă decât cea care se află în actul de identitate din diferite motive să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor schimbarea domiciliului, iar cetățenii care schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința, au obligația să ceară în acest terme înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă.
Te-ar putea interesa și: Gafa făcută de Klaus Iohannis în timp ce se cânta imnul Regatului Unit, la Cotroceni. Momentul a fost filmat. Ce i-a spus Regele Charles în privat: ‘Sunt primul?’