Este alertă pentru șoferii din București și din alte 12 orașe, pentru că aceștia vor fi aspru pedepsiți dacă vor mai intra în aceste zone cu mașinile poluante. Care sunt oraşele din România în care aceste maşini nu vor mai putea circula. Legea care îi sperie pe şoferii români.
Bucureștiul și alte 12 mari orașe din România, vor implementa, în termen de cel mult 2 ani, zone cu nivel scăzut de emisie (ZNSE), în cadrul cărora vor fi stabilite restricții și/sau taxe pentru accesul vehiculelor.
Măsura are ca scop limitarea emisiilor provenite din transportul rutier, precum și menținerea calității aerului fără a se afecta viața locuitorilor.
Proiectul de lege adoptat de Parlament are scopul de a reduce impactul poluării mediului asupra sănătății populației. În acest fel, zonele cu nivel scăzut de emisie vor fi implementate pentru a încuraja utilizarea mijloacelor de transport ecologice și reducerea poluării în marile orașe.
De asemenea, proiectul mai prevede ca până în anul 2040, jumătate din vehiculele folosite în transportul public în municipiile reședință de județ vor trebui să aibă emisii zero, precizând importanța adoptării mijloacelor de transport nepoluante pentru serviciile de transport public.
„Prin ZNSE se înțelege zona delimitată de către autoritatea publică locală în cadrul căreia se instituie restricții și/sau taxare pentru accesul autovehiculelor în vederea îmbunătățirii calității aerului”, prevede proiectul de lege adoptat.
Cele mai aglomerate orașe din România sunt: Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești, Timișoara.
În plus, proiectul de lege impune ca, până la 1 noiembrie 2026, municipiile anunțate să amenajeze benzi dedicate transportului în comun, promovând în acest fel utilizarea acestuia ca alternativă sustenabilă la autovegiculele individuale.
Implementarea măsurilor are ca scop nu doar reducerea emisiilor și îmbunătățirea calității aerului, ci și promovarea unui stil de viață mai sustenabil.
De asemenea, prin aceste acțiuni, țara noastră se aliniază eforturilor globale de combatere a poluării și de protejare a mediului înconjurător.
Zonele cu nivel scăzut de emisie (ZNSE) vor fi marcate cu indicatoare specifice. Acestea va urma să fie amplasate de către autoritățile administrației publice locale.
Indicatoarele vor informa șoferii cu privire la intrarea într-o zonă cu restricții și vor oferi informații suplimentare în ceea ce privește regulile și tarifele de acces ale mașinilor în interiorul acestor zone.