Deși pare un proces complicat, curățarea peștelui de solzi poate deveni un lucru simplu, dacă aveți puțin antrenament și un ingredient-minune. Iată cum puteți curăța foarte ușor orice tip de pește!
Indiferent dacă l-ai pescuit sau l-ai cumpărat de la magazin, curățarea peștelui de solzi poate semnifica un proces greu pentru toate gospodinele. Totuși, există un ingredient din bucătărie care este de mare ajutor atunci când vine vorba de curățarea peștelui. Ținând cont de acest truc genial, curățarea peștelui nu va mai fi o problemă pe viitor.
Așadar, dacă doriți ca solzii să se desprindă mai ușor când curățați peștele, frecați-l pe acesta cu oțet cu câteva minute înainte. În acest mod, oțetul va acționa ca un lubrifiant, iar solzii se vor curăța mult mai rapid.
Un al truc benefic pentru înmuierea solzilor este să clătiți peștele cu apă rece. Apoi să așezați peștele pe coli de hârtie sau ziare, după care să începeți procesul de curățare a solzilor.
Țineți peștele strâns de coadă, iar cu marginea cuțitului răzuiește solzii de la coadă spre cap. Este important să-l spălați apoi sub jet de apă rece și să repetați procesul și pe cealaltă parte. Poți verifica că solzii au fost îndepărtați trecând cu mâna pe suprafața peștelui.
De asemenea, este bine că curățați peștele cât mai repede. Dacă trece mai mult timp, peștele încep să se usuce, iar solzii se vor curăța mai greu. Având în vedere că procesul de curățare a solzilor este unul migălos, este recomandat să faceți acest lucru în aer liber. Și cuțitele speciale pentru curățat și filetat pot fi extrem de utile în acest proces.
Peștele proaspăt are întotdeauna pielea cu un luciu metalic, acoperită de un mucus transparent, care devine opac atunci când se învechește. Un alt detaliu sunt solzii lucioși și nelipiciosi, bine fixați în piele. De asemenea, ochii sunt clari, strălucitori și ușor bulbucați.
Carnea peștelui trebuie să fie fermă și elastică, fără oase ieșite în afară. În momentul în care apeși ușor cu degetul, urma lăsată trebuie să dispară imediat. Dar cea mai sigură metodă de a verifica prospețimea peștelui este să verifici branhiile. Ele trebuie să fie roșiatice-rozalii, umede și fără miros.
Dacă nu ții peștele proaspăt la temperatura și în condiții de igienă corespunzătoare, se poate strica foarte ușor. Musai să-l cureți de măruntaie după ce l-ai prins sau cumpărat, pentru că acestea se alterează rapid. Pasul următor este să-l depozitezi la frigider sau congelator, în condiții de siguranță:
Peștele proaspăt curățat rezistă la frigider o zi, două, la o temperatură care să nu depășească patru grade. După această perioadă, nu uita că aspectul și gustul încep să se modifice.