Circulă printre oameni o formulă prin care s-ar calcula vârsta reală a unui câine. Cei mai mulți oameni știu că vârsta reală a unui câine se află înmulțind vârsta câinelui cu 7. Cercetătorii au anunțat că acest calcul este doar un mit. Așadar, ce vârstă reală are câinele tău. Aşa calculezi exact.
Ceea ce știam până acum despre vârsta câinilor este complet greșit, conform oamenilor de știință de la Universitatea din California, SUA.
Înmulțirea anilor unui câine cu 7, pentru a afla vârsta sa în ani umani, este doar o poveste. Care este noua formulă de calcul, vedeți în continuare.
O nouă formulă de calcul a fost dezvoltată de oamenii de știință americani, iar aceasta arată că modul de calcul de până acum este compet greșită. Formula vârstei unui câine, care ar echivala cu șapte ani umani, s-a bazat pe durata medie de viață a unui câine și a unui om, și nu pe un proces biologic specific.
Acum, formula cercetătorilor ține cont de anumite modificări ale ADN-ului, care apar pe măsură ce câinii îmbătrânesc, oferind o aproximare mai exactă a vârstei câinelui în anii umani.
Astfel, aceștia au creat o formulă pentru a calcula vârsta aproximativă a unui câine comparativ cu a unui om, pornind de la rata la care sunt adăugate moleculele la ADN.
Noua formulă, bazată pe ceasul epigenetic, presupune găsirea logaritmului natural (ce poate fi calculat și pe Internet, cu ajutorul simbolului In) al vârstei câinelui, multiplicarea logaritmului cu 16, la care se adaugă, la final, cifra 31.
Studiul a fost publicat în revista Cell Systems și a analizat schimbarea grupurilor metile ale ADN-ului la 104 câini din rasa labrador retriever, cu vârsta cuprinsă între câteva săptămâni și 16 ani, permițând oamenilor de știință să creeze această nouă formulă, ce indică mai exact vârsta unui câine în echivalentul anilor omului.
De asemenea, Tina Wang, șefa echipei de cercetare, a anunțat că nu e deloc simplu să faci o comparație reală între vârsta omului și cea a câinilor întrucât speciile ating maturitatea într-un ritm diferit, iar durata de viață a patrupedelor depinde și de rasa lor.
Conform noii formule, un câine de 1 an este echivalentul unui om în vârstă de 30 de ani, în timp ce un câine de 4 ani este echivalentul unui om de 52 de ani. Această nouă formulă sugerează că patrupedele îmbătrânesc rapid în primii doi ani.
Ecuația: 16 ln (vârsta câinelui) + 31 = vârsta omului.
La calculatoarele iPhone care au logaritmul natural, sau funcția „ln”, introduceți mai întâi vârsta câinelui. Apoi apăsați butonul „ln”. Se înmulțește rezultatul respectiv cu 16; apoi se adaugă 31. Dacă se folosește calculatorul Google: mai întâi, apăsați „ln”, apoi introduceți vârsta câinelui, apoi egalați-o. Apoi, înmulțiți cu 16 și adăugați 31.