Manifestațiile organizate de sindicaliștii din Educație continuă. Mesajul viral al unei profesoare de la protest: „Fără salarii în moneda statului Botswana”. Află în rândurile de mai jos care este moneda țării amintite, ce denumire are și ce semnifică.
Protestele sindicaliștilor din Educație continuă și joi, 25 mai. Reprezentanții profesorilor au respins propunerea făcută de Guvern, potrivit căreia salariile angajaților din domeniu ar urma să crească, însă nu în prezent, ci de pe data de 15 iulie, până atunci primind prime pe carduri speciale.
Cadre didactice din toate categoriile de vârste au ieșit în stradă pentru a protesta, de această dată în fața Parlamentului. În circumstanțele date, Guvernul a invitat reprezentanții sindicatelor din Educație la o nouă rundă de dialog. La întâlnirea care se desfășoară la momentul redactării acestui articol participă secretarul general al Guvernului, miniştrii Educaţiei, Finanţelor, Muncii şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
În timp ce sindicaliștii negociază cu reprezentanții Guvernului, protestatarii își cer drepturile în stradă. Unul dintre mesajele scandate de una dintre profesoarele prezente la manifestație a devenit viral în scurt timp, datorită modului în care și-a mascat textul pe care unii l-ar considera vulgar.
„Fără salarii în moneda statului Botswana”, este mesajul care s-a remarcat în mulțime.
Moneda Botswana poartă denumirea „p**la” și a fost introdusă în circuit după ce țara și-a câștigat independența. Înainte de a această monedă, locuitorii foloseau randul sud-african. Cu toate acestea, după obținerea independenței față de Marea Britanie, Botswana a decis să folosească propria monedă pentru a avea control asupra politicii sale monetare.
Moneda a fost introdusă oficial în Botswana în anul 1976. Termenul „p**la” în Setswana, limba națională a statului cu pricina, înseamnă „ploaie” și face trimitere la importanța precipitațiilor într-o țară atât de aridă.
În primă fază, moneda a fost subdivizată în 100 de thebe. Monedele thebe au fost introduse, în anii ce au urmat, în cupiuri de 1, 5, 10, 25 și 50 thebe.
Bancnotele ce poartă denumirea „p**la” prezintă diverse figuri, care au jucat un rol important în istoria Botswanei, dintre care amintim: Seretse Khama, primul președinte al Botswanei și Sir Seretse Khama și Lady Ruth Williams Khama.
„P**la” a rămas moneda oficială a Botswanei încă de la lansarea sa pe piața monetară. Ea reprezintă un simbol al stabilității și al creșterii economice. Botswana a reușit să mențină o rată scăzută a inflației și un curs de schimb valutar stabil, aspecte care au contribuit la încrederea oamenilor în monedă atât pe plan intern, cât și extern.