19 nov. 2024 | 09:14

Care este rolul președintelui în România. Ce poate și ce nu poate face? Atribuții și limite ale funcției

Știri generale
Care este rolul președintelui în România. Ce poate și ce nu poate face? Atribuții și limite ale funcției
Care este rolul presedintelui in Romania

Președintele României este șeful de stat, având un rol esențial în garantarea independenței naționale, a unității și integrității teritoriale. Deși această funcție are o simbolistică puternică, atribuțiile și limitele președintelui sunt clar definite de Constituție, pentru a asigura echilibrul puterilor în stat.

Atribuțiile constituționale ale președintelui

Președintele României îndeplinește mai multe funcții majore stabilite prin lege:

1. Funcția de reprezentare: Președintele reprezintă statul român atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Acesta promulgă legile, acreditează ambasadori și semnează tratatele internaționale negociate de Guvern. Rolul său este simbolic, dar și practic, consolidând imaginea și poziția României în lume.

2. Funcția de garant al unității și integrității: Președintele este responsabil de apărarea caracterului unitar al statului român. În calitate de comandant suprem al forțelor armate, poate declara starea de urgență sau de asediu și poate mobiliza armata cu aprobarea Parlamentului.

3. Funcția de veghe la respectarea Constituției: Președintele are rolul de a asigura că toate instituțiile statului respectă prevederile constituționale, având obligația să acționeze ca un arbitru imparțial.

4. Funcția de mediere: Este responsabil de gestionarea conflictelor dintre puterile statului sau între stat și societate. Medierea președintelui ajută la menținerea unui echilibru între autoritățile publice și cetățeni.

Ce poate face președintele?

Pe lângă atribuțiile principale, președintele are și alte competențe importante:

  • Numirea prim-ministrului și a Guvernului: După alegeri parlamentare, președintele desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere al Parlamentului.
  • Participarea la ședințele Guvernului: Președintele poate participa la ședințele Guvernului în cazuri de interes național sau la cererea prim-ministrului.
  • Mesaje către Parlament: Președintele poate adresa Parlamentului mesaje despre probleme politice de interes național.
  • Inițierea unui referendum: După consultarea Parlamentului, președintele poate cere organizarea unui referendum pe probleme de interes național.
  • Atribuții onorifice: Conferă decorații, titluri de onoare și acordă grațieri individuale.

Ce nu poate face președintele?

Deși rolul său este vast, președintele României are limite clare:

  • Nu poate legifera: Inițiativa legislativă aparține Parlamentului, iar președintele nu poate emite legi.
  • Nu poate conduce direct politica internă: Aceasta este responsabilitatea Guvernului și a Parlamentului.
  • Nu poate fi membru al unui partid politic: Pentru a asigura imparțialitatea, președintele trebuie să fie neutru politic pe durata mandatului.
  • Nu poate ocupa alte funcții publice sau private: Președintele trebuie să se dedice exclusiv rolului său constituțional.

Citește și Averile candidaților la alegerile prezidențiale. Unii trăiesc în lux, alții doar din salariu!

Alegerea și durata mandatului

Președintele României este ales prin vot direct pentru un mandat de cinci ani, care poate fi prelungit doar în caz de război sau catastrofă. În cazul în care președintele încalcă prevederile constituționale, Parlamentul poate iniția suspendarea acestuia, urmată de un referendum pentru demitere.

Funcția de președinte aduce cu sine responsabilități majore și limite bine definite, fiind o garanție a echilibrului democratic în România.

Citește și Cât ne vor costa alegerile prezidențiale din România 2024. Pe ce au cheltuit partidele cei mai mulți bani în primele două săptămâni de campanie electorală!

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Destinația superbă din Grecia, supranumită și „Insula Apocalipsei”, care se află în topul celor mai bune locuri pentru vacanță în 2025. Puțini români au ajuns aici
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile pe care Roxana Nemeș le-ar vrea uitate! Cum s-a fotografiat pe vremea când se iubea cu Radu Groza, impresarul ei / FOTO
Unica.ro
Pensionarii care ar putea primi până la 3.000 de lei. Se dau în tranșe
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Verdictul care îl distruge pe Călin Georgescu: Hotărârile sunt definitive și general obligatorii. Va fi constatată ca inadmisibilă
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! RĂSTURNARE TOTALĂ după ULTIMUL SONDAJ
Mediaflux
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Spynews.ro
Cum a reușit un avion să decoleze în 2025 și să aterizeze în 2024. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. Care e explicația
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro