16 mai 2023 | 19:25

Cine are dreptul să intre la orice oră în casa ta. Amenda e mare dacă te împotriveşti

Utile
Cine are dreptul să intre la orice oră în casa ta. Amenda e mare dacă te împotriveşti
Legea îi conferă acest drept!

Atunci când apar probleme într-unul din apartmantele din bloc, legea precizează clar cine are dreptul să intre la orice oră în casa ta. Pe de altă partea, aceeași lege precizează și faptul că se pot acorda amenzi în cazul unui refuz, iar ceea ce putem să-ți spunem, este că amenda e mare dacă te împotriveşti. Citește mai departe și află care este legea și cine are dreptul să intre în casa ta.

Ce spune legea despre cine are dreptul să intre la orice oră în casa ta

Deși ar putea părea contra legii, Asociațiile de locatari, mai exact președintele sau administratorul acesteia poate intra în casa ta, iar Legea nr. 196/2018 îi conferă acest drept. Situațiile în care se poate întâmpla asta ține de diferitele evenimente care apar într-un apartament aflat în cadrul respectivei asociații. Spre exemplu, dacă din întâmplare au uitat apa în baie deschisă, și ți-ai inundat vecinul de la etajul inferior, chiar dacă nu ești acasă, reprezentantul Asociației de locatari are dreptul conferit de lege de a intra în casa ta.

Un alt exemplu ar mai fi atunci când, sărbătorind ceva împreună cu familia și prietenii, decizi să dai mult peste limita acceptabilă volumul la muzcă mai tare. Dacă este sesizat președintele sau administratorul, unul din cei doi pot intra peste tine în casă, fără a avea un alt motiv, altul decât sesizarea vecinilor.

Vezi și: Actele pe care administratorul de bloc are voie să le ceară locatarilor. Ce să știi dacă stai la bloc

În situații de urgență poate intra cu preaviz

Aceeași Lege nr. 196/2018 mai spune că un reprezentant legal al asociației poate intra dacă sunt necesare anumite reparații ori lucrări de consutrucție, sau situație de urgență, precum cele exemplificate anterior, dar nu înainte de a emite un preaviz cu cel puțin 24 de ore înainte.

Art. 31. – (1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore.

(2) În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii.”, se precziează în Legea nr. 196/2018.

Vezi și: Vestea lunii pentru toți românii care stau la bloc. Asociația de locatari a primit interzis la așa ceva, legea clară

Dacă refuzi, amenda e mare dacă te împotriveşti

Pe lângă drepturile conferite reprezentanților legali, Legea nr. 196/2018 mai prevede și sancțiuni în cazul unui refuz al accesului în apartament, și așa cum spuneam la început, amenda e mare dacă te împotriveşti. În cazul unei astfel de situații, amenda poate ajunge de la 500 de lei la 3.000 de lei, în funcție de gravitatea situației și un refuz repetat al unui proprietar.

„(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează:

a) faptele prevăzute la alin. (1) d), f) și k), cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei;
b) faptele prevăzute la alin. (1) a), b), c), r) și s), cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei;
c) faptele prevăzute la alin. (1) e) și j), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
d) faptele prevăzute la alin. (1) g), h), i), m), p) și q), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
e) faptele prevăzute la alin. (1) l), n), și o), cu amendă de la 4.000 lei la 9.000 lei.”, se arată în Capitolul IX din aceeași lege.