12 mai 2023 | 13:29

Schimbare în Codul Rutier. Când va trebui folosită faza scurtă, modificarea de care şoferii trebuie să afle

Utile
Schimbare în Codul Rutier. Când va trebui folosită faza scurtă, modificarea de care şoferii trebuie să afle
Reglementările din Codul Rutier oferă indicații clare în acest sens

Această nouă schimbare în Codul Rutier, despre care vorbim azi, modifică modul de reglementare a unei reguli deja existente. Vorbim, așadar, de regula care ne spune când va trebui folosită faza scurtă. Citește mai departe și vezi cum se modifică modul de reglementare a acestei dispoziții din Codul Rutier.

Ce spun experții despre când va trebui folosită faza scurtă a farurilor

Majoritatea șoferilor știu, în principiu, modul de utilizare a farurilor, fie cu faza scurtă, fie faza lungă. Dar, o discuție în plus despre asta, nu strică. Așadar, să vorbim despre luminile de pe mașina ta. Mulți oameni consideră acest subiect ușor de abordat, dar este important să fiți conștienți de toate luminile de pe mașină și de modul în care trebuie să le folosiți, în special atunci când conduceți noaptea, pe ploaie sau pe ceață.

Vezi și: Schimbare în Codul Rutier, şoferii trebuie să afle urgent. Ce vor fi obligaţi să facă în trafic, va ploua cu amenzi

Deși pentru unii șoferi a devenit un automatism în a folosi fazele farurilor, cu toate astea există încă multă nesiguranță în ceea ce privește acest aspect, când folosim luminile de întâlnire, dacă ar trebui să conducem cu luminile de întâlnire în timpul zilei, sau, de ce nu, dacă există o amendă pentru nerespectarea acestor reguli, etc. Vă vom spune tot ce trebuie să știți despre acest subiect.

Astăzi discutăm, mai pe larg, despre faza scurtă, sau luminile de întâlnire, despre ce sunt, de fapt, și care sunt condițiile în care se folosesc, precum și despre o nouă schimbare în Codul Rutier, care modifică modul de aplicare a regulilor de folosire a acestor lumini.

Farurile de fază scurtă, simbol și funcție

Faza scurtă ajută la iluminarea unei distanțe cuprinse între 50 și 75 de metri în fața vehiculului. Spre deosebire de luminile de zi, farurile care se folosesc pentru faza scurtă nu numai că vă fac mai vizibil pentru ceilalți, dar vă îmbunătățesc și vizibilitatea în întuneric, crepuscul, ploaie, zăpadă și ceață. Prin urmare, legislatorii specifică exact când trebuie utilizate aceste lumini.

Vezi și: Schimbare importantă în Codul Rutier 2023. Cum poți recupera permisul de conducere

În primul rând, este important să rețineți că numai farurile cu lumină albă pot fi folosite la farurile de fază scurtă. Caracteristica principală a acestor faruri este că lumina strălucește asimetric. Acest lucru înseamnă că partea dreaptă este iluminată mai mult decât cea stângă și, astfel, traficul din sens opus nu este orbit, în timp ce, în același timp, puteți vedea bine și la timp marcajele de pe bandă, semnele și obstacolele.

În principal datorită acestei caracteristici, lumina de întâlnire este adesea mai puțin deranjantă pentru traficul din sens opus decât lumina de zi în condiții de vizibilitate redusă sau în amurg. Așadar, dacă vă întrebați când să porniți luminile de întâlnire, regula este următoarea, mai bine prea devreme decât prea târziu.

Cum arată luminile de întâlnire?

Pentru a găsi lumina de întâlnire pe propria mașină, o puteți localiza pur și simplu cu ajutorul simbolului inconfundabil, și anume pictograma farului, care are mai multe linii care merg în diagonală în jos din partea stângă.

Când folosiți faza scurtă?

Dar în ce moment trebuie să porniți efectiv luminile de întâlnire? Reglementările din Codul Rutier oferă indicații clare în acest sens, și anume trebuie să porniți luminile de întâlnire după lăsarea întunericului, în amurg, în condiții de vizibilitate redusă și dacă vederea se restrânge astfel încât puteți vedea mai puțin de 100 de metri în fața dumneavoastră, și încă ceva, luminile de întâlnire sunt obligatorii în următoarele condiții:

  • când ploaia, ceața sau ninsoarea vă limitează vizibilitatea
  • pe timp de noapte
  • în amurg
  • în condiții generale de vizibilitate redusă

 

Scopul principal al folosirii acestor faruri cu faza scurtă este de a asigura siguranța celorlalți participanți la trafic. Prin urmare, aprinderea prea târziu a luminilor sau conducerea cu o lumină defectă reprezintă un risc care nu trebuie asumat niciodată.

Prin urmare, farurile de înaltă calitate sunt importante. De altfel, și legislația vede lucrurile în acest fel, dacă circulați cu un far defect sau dacă faza scurtă nu sunt aprinsă, puteți fi amendat.

Vezi și: Amenzi de până la 1160 de lei pentru șoferii care fac această greșeală în trafic. Schimbarea din Codul Rutier

O nouă schimbare în Codul Rutier în 2023. Când va trebui folosită faza scurtă

Răspunsul este destul de clar, și se regăsește tot în Codul Rutier, iar această nouă schimbare reglementează și mai bine când trebuie folosită faza scurtă pe timpul zilei și unde. Dar, până la modificările din ultimii ani, legislația spunea că, dacă ploaia, ceața, ninsoarea sau dacă alți factori reduc semnificativ vizibilitatea, trebuie să porniți faza scurtă în timpul zilei, pentru a putea vedea obstacolele și ceilalți participanți la trafic, dar și pentru a atrage atenția la timp asupra dumneavoastră.

Situația este oarecum diferită în alte țări europene. De exemplu, în unele țări trebuie să conduceți cu luminile de întâlnire pe tot parcursul anului, indiferent de cât de bună sau rea este vremea, de exemplu, în statele baltice și în multe țări din Europa Centrală și de Sud-Est.

De altfel această nouă schimbare adusă în Codul Rutier în acest an, obligă toți participanții la trafic să folosească pe timpul zilei faza scurtă, indiferent de condițiile de trafic pe timpul zilei, pe toate drumurile naționale, autostrăzi, sau drumuri județene. Aceeași schimbare mai precizează că șoferii de autovehicule grele, tractoare, mașini forestiere, etc, sunt obligați să folosească faza scurtă pe toate categoriile de drum pe care se deplasează.

Faza scurtă și pentru motocicliști

Aceeași reglementare adusă în acest an mai precizează că motocicliștii vor fi obligați să folosească aceste lumini pe tot parcursul deplasării în trafic, indiferent de condițiile meteo, pe timpul zilei. În Scandinavia și Italia, luminile sunt, de asemenea, obligatorii tot timpul anului, deși acestea permit și utilizarea luminilor de zi.

Digisport.ro
Milionarul cu avion privat care merge cu metroul și autobuzul în București! ”Bă, ce sărac e ăsta, n-are mașină”
Stirile PROTV
Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
ProActual
Reacția unui român după ce a fost refuzat pe internet de o tânără: „Tu ești mai presus, oare?”
EVZ.ro
Miley Cyrus, dată în judecată pentru „Flowers”. Acuzații de plagiat după Bruno Mars
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Secretele satului legendar din Munții Șureanu: „Locuitorii își spun daci, au datini nemaiîntâlnite și porecle de animale”
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Nostalgia comunismului la MasterChef. „Preparatul riscant” ales de Ionela Grigore
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
El va fi viitorul președinte al României. Cine îi ia locul președintelui Klaus Iohannis
Capital.ro
Se află în plin divorț, dar au fost surprinși din nou împreună: „Se țineau de mână și se sărutau”
Avantaje
ELENA LASCONI, VIZITĂ SECRETĂ! A fost FOTOGRAFIATĂ pe ASCUNS
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro