10 mai 2023 | 13:09

Ce a găsit un bărbat din Buzău într-o roşie cumpărată de la supermarket. A crezut că nu vede bine, a fotografiat imediat

Sănătate
Ce a găsit un bărbat din Buzău într-o roşie cumpărată de la supermarket. A crezut că nu vede bine, a fotografiat imediat
Când vrei roșii bio și dai de altceva, potențial dăunător sănătății

Mersul la cumpărături poate deveni o adevărată aventură, uneori dezamăgitoare, mai ales că speri ca ceea ce cumperi să fie sănătos. Se pare că același lucru s-a întâmplat cu un bărbat din Buzău într-o roşie cumpărată de la supermarket. Citește mai departe și află ce a găsit în roșii.

Roșiile noastre de zi cu zi

Roșiile sunt unul dintre cele mai populare fructe care se cultivă în grădină. De multe ori, acestea produc o asemenea abundență de fructe încât grădinarii pot avea probleme în a ține pasul cu recolta. Blaturile și pervazurile noastre se umplu curând de roșii coapte și ne străduim să le folosim, să le punem la conservă sau să le depozităm în mod corespunzător înainte ca aceste roșii să treacă de prima tinerețe.

În general, este ușor de observat pe coaja unei roșii dacă fructul devine prea copt. Cu toate acestea, ocazional, o roșie va arăta perfect normală la exterior, în timp ce în interior are loc un semn ciudat de supramaturare, cunoscut sub numele de viviparie. Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre viviparia la roșii.

Vezi și: Adevărul despre roșiile românești din piețe. De ce trebuie să fim atenți în special la roșiile țuguiate. Avertismentul specialiștilor

Când vrei roșii bio și dai de altceva într-o roşie cumpărată de la supermarket

Ați tăiat vreodată o roșie roșie și frumoasă și ați găsit semințele încolțite? Exact același lucru a pățit un client al unui supermarket din Buzău, după ce a decis săș-i cumpere roșiile proaspete. Omul povestește că odată ajuns acasă, a vrut să mănânce ceea ce cumpărase, dar atunci când le-a tăiat a rămas stupefiat de ceeac e se regăsea în interiorul acestora.

În primă fază a crezut că sunt pline e viermi albi, dar ulterior a cosntatat că, de fapt, era vorba de semințe albe încolțite. Buzoianul și-a exprimat nemulțumirea despre cele descoperite pe rețelele de socializare, acuzând supermarketul de unde le-a cumpărat de aceste nereguli:

„Ne omorâți cu zile ca să faceți bani. De unde aveți roșii coapte când afară plouă de rupe, frig a fost până de curând și soare mai deloc? Cu ce le stropiți?

Foarte normal ar fi ca cel care vinde roșii în piață sau orice altceva să aibă trecut pe lângă certificatul de producător și cu ce a stropit și tratat plantele.”, a scris cumpărătorul pe rețelele de socializare.

Vezi și: De unde sunt aduse fructele şi legumele BIO de la Lidl. Mulţi români le cumpără fără să aibă habar

De ce germinează semințele în roșii?

Semințele încolțite, arată ca niște chestii mici, verzi sau albe, care se mișcă. Atunci când recoltăm roșiile din grădina noastră, așezăm roșiile cu fața în sus pe un blat sau pe pervazul unei ferestre, departe de lumina directă a soarelui. Aveți grijă să le păstrați la temperatura camerei, nu le stivuiți și nu le puneți în pungi de plastic sau de hârtie.

Potrivit specialiștilor, acest lucru le va permite să se coacă în mod corespunzător și să dezvolte o aromă și un gust bun. Așadar, roșiile tale sunt coapte și gata de consum. Există mai multe motive pentru care se poate întâmpla acest lucru, dar cel mai important este că roșia cu semințe încolțite poate fi consumată în siguranță.

Vezi și: Ordinea legumelor în grădină. Ce este interzis să plantezi lângă roșii, castraveți, vinete sau ardei. Vei distruge toată recolta

Procesul prin care semințele încolțesc în interiorul unei roșii se numește viviparie. Aceasta apare în fructele prea coapte, atunci când semințele au ajuns la maturitate și hormonul natural, acidul abscisic (ABA), este redus. Apoi, dormanța semințelor se pierde treptat. Fructul de roșie permite viviparia deoarece semințele nu se deshidratează în mediul umed din interiorul fructului.

Unele cauze ale germinării semințelor la tomate sunt depozitarea îndelungată la temperaturi scăzute, sub 55 de grade, faptul că sunt prea coapte, deficiența de potasiu, fertilizarea excesivă cu azot și, din nou, faptul că sunt prea coapte, cauzele predominante ale vivipariei.