07 mai 2023 | 15:03

Vizavi sau vis a vis, care este forma corectă, de fapt. Mulţi români fac această greşeală

Diverse
Vizavi sau vis a vis, care este forma corectă, de fapt. Mulţi români fac această greşeală
Vizavi sau vis a vis, care este forma corectă

Vizavi sau vis a vis, care este forma corectă, de fapt. Problema s-a tot discutat în ultimii ani, însă încă există persoane care au îndoieli când vine vorba despre acest cuvânt. Chiar dacă îl folosim adesea în limbajul colocvial, atunci când vine vorba să fie scris, mulți aleg forma greșită.

Cum se scrie corect: vizavi sau vis a vis?

La fel ca multe popoare, și românii au împrumutat o mulțime de cuvinte din alte limbi. Iar atunci când vine vorba despre acestea, forma lor de scriere ne poate pune unele probleme.

În timp ce multe dintre ele au intrat în limba română cu forma originală și se folosesc ca atare, altele au fost adaptate la regulile de ortografie românești. Așadar, cuvinte precum weekend, business, manager, showbiz se scriu în limba română la fel ca în limba de origine.

Mulţi fac această greşeală

Cât despre adverbul vizavi, acest cuvânt are un regim special. El a fost preluat din limba franceză, unde se scrie cu cratimă, respectiv: vis-à-vis. Acesta reprezintă o expresie care se traduce prin „față în față”. Astfel că, acest cuvânt are și înțelesul de „față în față (cu)”, și anume în comparație cu sau în relație cu.

În limba română nu s-a păstrat însă grafia originală, ci a fost adaptată.  În acest sens, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, varianta corectă este vizavi. Practic, adverbul vizavi are aceleași două explicații, ca și la francezi.

  1. Persoană care se găsește în fața cuiva la o masă, la un bal etc.
  2. Față de…, în raport cu…, în comparație cu…

Citește și: Ștecher sau ștecăr, care este forma corectă, de fapt. Mulți români nu știu

Care este pluralul cuvântului horoscop

Fie că ne place sau nu să recunoaștem, horoscopul a devenit parte integrantă din viața noastră, ghidându-ne zilnic după ceea ce ni se prezintă de către astrologi. Dar hai să vorbim despre acest cuvânt din punct de vedere gramatical. Conform definiției, cuvântul horoscop este un substantiv neutru.

La orele de română am învățat că atunci când vrem să folosim pluralul, știm că, de fapt, redă o mulțime de obiecte în cazul nostru substantive, de același fel.

Tot la orele de română am învățat că substantivele sunt masculin, feminin și neutru, cum este și cazul cuvântului horoscop. Așadar, atunci când vrem să folosim pluralul acestui substantiv neutru, vom spune sau scrie horoscoape, în niciun caz horoscopuri.

Citește și: Cuvântul din limba română pe care cei mai mulţi îl scriu şi rostesc greşit. Forma corectă, prea puţin folosită