Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă triunghiul de pe etichetele hainelor? E foarte important să știm semnificația fiecărui simbol, dacă ne dorim să ne păstrăm articolele vestimentare în stare bună cât mai mult timp.
Cine nu a trecut prin experiența neplăcută de a scoate un articol vestimentar din mașina de spălat doar pentru a descoperi că setările greșite au stricat țesătura? Pentru a evita aceste situații, trebuie să ținem cont de informațiile notate de producători pe etichete. Astfel, vom ști dacă se spală la mașină sau manual, ce temperatură a apei să alegem, ce program, cum se usucă sau dacă le putem călca cu fierul de călcat.
Ana Maria Stoica, specialist în îngrijirea hainelor, a explicat, la emisiunea „Vorbește Lumea”, care este semnificația simbolurilor de pe etichete.
Eticheta se găsește mereu în partea stângă și pe ea sunt imprimate câte cinci simboluri. Cu toate că sunt folosite de foarte mulți ani, puțini știu ce simbolizează, de fapt.
Potrivit specialistului, primul simbol, cel ce ilustrează un lighean, ne indică temperatura maximă la care se spală acea țesătură. Cele mai frecvente valori sunt 30, 40, 60 și 90 de grade.
Te-ar putea interesa și: Nu mai spăla hainele la 60 de grade în mașina de spălat. Greșeala pe care o fac mulți români
Al doilea simbol, cel care seamănă cu o fundiță tăiată, indică faptul că acel articol vestimentar nu trebuie stors. Dacă este completat cu un desen ce ne duce cu gândul la o cadă, simbolul înseamnă că acea haină se spală de mână. Este întâlnit de cele mai multe ori în cazul materialelor delicate, cum este mătasea.
Un alt simbol, cu mai multe variații, apare pe eticheta hainelor: fierul de călcat. Dacă este însoțit de un punct, trebuie să ținem cont de faptul că articolul vestimentar se calcă la temperatură joasă. Dacă are două puncte, se setează o temperatură medie, iar trei puncte înseamnă temperatură ridicată. În cazul în care aparatul este tăiat cu o linie, haina nu se calcă deloc.
Triunghiul de pe etichetele hainelor este un indiciu legat de produsele ce pot fi folosite pentru curățarea țesăturilor. Dacă triunghiul este tăiat, nu este recomandată folosirea clorului sau a înălbitorilor.
Ultimul simbol seamănă cu un uscător. Dacă desenul este tăiat, acea haină nu poate fi pusă la acest aparat. Dacă este însoțit de o linie orizontală care nu îl taie, este o recomandare ca articolul să fie uscat în poziție orizontală.
Te-ar putea interesa și: Fructele care te scapă de moliile din șifonier. Hainele tale nu vor mai fi mâncate