Spălatul și apretatul articolelor vestimentare reprezintă una dintre cele mai banale sarcini casnice, care necesită multă răbdare și atenție. Pe lângă faptul că hainele trebuie sortate în funcție de țesături și culori, atunci când sunt puse la mașina de spălat, este esențial să reglezi și temperatura la care cureți materialele.
Dacă vrei să prelungești pe cât posibil durata de viață a hainelor tale, iar mașina de spălat să nu consume foarte mult curent, specialiștii îți recomandă să ții cont de anumite aspecte, atunci când setezi programul de spălare al electrocasnicului.
Foarte multe gospodine fac greșeala de a seta gradația mașinii de spălat la o temperatură mai ridicată, din dorința de a curăța foarte bine articolele vestimentare. Experții recomandă să nu faci acest lucru, deoarece efectul va fi unul advers.
Materialele naturale, precum bumbacul, mătasea, cașmirul sau lâna au tendința de a se strânge atunci când intră în contact cu apă foarte caldă. Din acest motiv, ele se vor micșora
Astfel, spunem că hainele „au intrat la apă”, adică s-au micșorat și de cele mai multe ori sunt compromise. Pentru a evita acest lucru, nu este bine să speli aceste haine la temperaturi mai mari de 40 de grade.
Citește și De ce se spală prosoapele de bucătărie separat. Greşeala făcută de toate gospodinele din România
Înainte să pui rufele și hainele la spălat, cel mai indicat ar fi să verifici cu mare atenție etichetele tuturor articolelor vestimentare, pentru a vedea care este temperatura maximă la care pot fi spălate.
De asemenea, un alt motiv pentru care nu trebuie să speli rufele la 60 de grade este că vei consuma mult mai multă energie electrică, deoarece apa va trebui încălzită.
„Temperaturile de 60 sau chiar 90 de grade sunt utilizate atunci când vrei să cureți ceva în profunzime.
Chiar dacă nu le poți folosi pentru hainele de zi cu zi, sunt anumite materiale care nu doar că pot fi spălate la temperaturi înalte, ci este chiar indicat.
Lenjeriile de pat și prosoapele au nevoie de temperaturi mari pentru a fi curățate în profunzime și dezinfectate.”, scriu cei de la ego.ro.