Încoronarea regelui britanic Charles al III-lea, programată pentru sâmbătă, 6 mai, la Londra, va avea câteva momente unice, de neratat de către cei care își doresc să devină martori ai unei lecții de istorie cu totul aparte. Sandra Liliana Gătejeanu, director de protocol al Casei Regale a României între 2008 și 2018, ne-a oferit, în exclusivitate pentru Playtech Știri, o serie de detalii cu adevărat unice, care vor fi puse în evidență în cadrul ceremonialului găzduit de catedrala Westminster Abbey.
Sandra Liliana Gătejeanu ne-a precizat:
„Regele Charles al III-lea va purta în această zi două coroane. Pe cea dintâi, coroana regelui sfânt Eduard, așa cum este ea cunoscută ca titulatură, îi va fi pusă pe creștet de către arhiepiscopul de Cantebury, imediat după depunerea jurământului, nu o va mai purta vreodată.
Fiindcă ea are un singur moment în care se întâlnește cu fiecare rege în parte, în clipa încoronării. Cea de a doua coroană, cea cu care va ieși în procesiunea de la finele ceremoniei încoronării, așa-numita coroană imperială, e cea care îi va însoți pașii pe durata domniei sale. Cu această coroană va deschide, spre exemplu, anumite ședințe ale Parlamentului britanic sau va participa la diverse ceremonii”.
Vezi și: Data la care va fi încoronat oficial Regele Charles al III-lea. Anunțul din Marea Britanie
Coroana Regelui Eduard, una dintre piesele centrale ale bijuteriilor monarhiei britanice, care se păstrează de obicei în Turnul Londrei, putând fi admirată de publicul vizitator, a fost modificată recent în vederea încoronării lui Carol al III-lea.
Ea a fost turnată la jumătatea secolului al XVII-lea, înlocuind-o pe cea originală ce fusese topită după execuția lui Carol I, în 1649. Ea cântărește mai bine de două kilograme și e considerată „cea mai sacră dintre toate coroanele”. A fost purtată în clipa încoronării și de către mama și bunicul actualului rege, Elizabeta a doua, respectiv George al VI-lea.
Sandra Liliana Gătejeanu a mai indicat, pentru Playtech Știri, că unul dintre cele mai emoționante momente ale ceremoniei îl va avea ca „actor principal” pe nepotul actualului rege, George. Fiul actualului prinț de Wales, William, și al soției sale, Kate Middleton, va purta un costum de paj, mantia regală a bunicului său, având astfel un rol bine determinat în cadrul ceremonialului britanic, cel mai vechi din lume, cu un tipic cu totul original.
Autoare a mai multor cărți dedicate regulilor care caracterizează diverse ceremonii sau întâlniri, la cel mai înalt nivel, fie ele de tip monarhic sau prezidențial, cum ar fi „Eticheta regală” sau „Arta protocolului”, Sandra Liliana Gătejeanu a avut ocazia de a se întâlni de mai multe ori cu actualul suveran britanic.
Vezi și: Boala rară de care suferă Regele Charles. Semnele sunt vizibile, nu o mai poate ascunde
„L-am întâlnit de mai multe ori, și la București, și la Londra. Întotdeauna mi-a făcut impresia unui bărbat de stat de o modestie specifică acelor monarhi aparte, ancorat în tradiții, dar și gata de inovații, atunci când crede în ele cu adevărat.
În plus, a avut mereu și un simț aparte al umorului, care nu cred că l-a părăsit vreodată. Iată de ce cred că domnia sa va fi una ușor diferită de cea mamei sale”, a adăugat ea, pentru Playtech Știri.
Sandra Liliana Gătejeanu a reamintit însă și de discursurile din perioada imediat următoare morții mamai lui, când actualul rege, Charles al III-lea, a amintit de mai multe ori că va încerca să ducă mai departe munca reginei:
„Fiecare rege are personalitatea sa, iar Charles al III-lea nu va fi altfel.Va continua și moștenirea mamei sale, așa cum a și anunțat de altfel în toamna anului trecut, dar va aduce, cel mai probabil, și o serie de note personale.
Timpul ni le va dezvălui, la momentul oportun!”, ne-a mai spus Sandra Liliana Gătejeanu.
Ea a mai precizat și amănuntul conform căruia invitații Caselor regale din Europa și întreaga lume vor asista la ceremonie dintr-un sector diferit de cel în care vor fi plasați șefii de stat și guverne.