Tu știi care este singurul animal din lume care nu poate sări? Specialiștii din domeniul veterinar, care studiază comportamentele mamiferelor, spun că acesta este cu totul special printre necuvântătoare. Este foarte inteligent, simte emoțiile precum oamenii și comunică într-un mod total unic.
Este unul dintre cele mai inteligente animale de pe planetă, având un creier foarte dezvoltat. Comportamentul său social este complex, fiind un mamifer care poate să plângă, dar să și râdă. Simte emoțiile precum oamenii, spun specialiștii care l-au studiat timp de ani de zile la rând.
Dacă nu ți-ai dat seama încă despre ce animal este vorba, nu te mai ținem în suspans. Elefantul este mamiferul cu totul special, fiind și singurul din lume care nu poate să sară, arată mai multe studii efectuate de experți. Există mai multe motive pentru care acest mamifer de dimensiuni mari nu poate să se implice într-o activitate de acest fel.
Vorbim, în primul rând, despre dimensiune și greutate. Acțiunea de a sări implică multă energie și forță, iar elefanții, care au o greutate cuprinsă de 2-5 tone, sunt prea grei pentru a se ridica de la sol într-o mișcare de săritură. În plus, picioarele îi ajută să își mențină stabilitatea, având oase groase și robuste care nu au „resortul” necesar pentru a împinge solul.
Dincolo de aceste aspecte, oamenii de știință spun că elefanții nici măcar nu sunt nevoiți să știe cum să sară. Cangurii și maimuțele, de exemplu, sar pentru a scăpa de prădători. Nu este și cazul mamiferelor mari amintite, însă.
Chiar dacă nu pot să efectueze sărituri, elefanții sunt capabili de alte fapte impresionante. Știai că aceste mamifere pot să stea în picioare, doar pe picioarele din spate? Pot chiar să meargă doar pe picioarele din față, potrivit specialiștilor. Aceste aspecte nu fac altceva decât să demonstreze cât de puternici și agili sunt elefanții.
Animalul amintit prezintă mai multe detalii interesante. Elefantul este singurul mamifer care are… bărbie. Exact ca oamenii. În plus, este capabil să simtă emoțiile tot precum noi. De-a lungul timpului, au fost subiectul multor studii care au arătat că sunt capabili să își jelească morții, să se încurajeze între ei în momentul în care unul dintre membrii grupului este rănit – fizic sau emoțional, în urma unei pierderi – sau bolnav.
Elefanții au și un sistem complex de comunicare, folosindu-se de vocalize, limbajul corpului și semnalele chimice pentru a transmite diverse mesaje. În multe culturi și societăți, în mod special din Asia și Africa, aceste mamifere de dimensiuni mari reprezintă simboluri ale puterii, înțelepciunii și norocului.