04 mai 2023 | 16:26

Vestea momentului de la pompă. Cât au scăzut prețurile pentru benzină și motorină

Utile
Vestea momentului de la pompă. Cât au scăzut prețurile pentru benzină și motorină
OPEC+ a anunțat reducerea producției, iar prețul a crescut

Ziua de 3 mai a adus pentru petrolul BRENT pe bursele europene surprize după ce OPEC+ a anunțat reducerea producției. În aceeași măsură, companiile din domeniul petrolului și gazelor naturale au rămas în fruntea indicelui Stoxx 600 în tranzacțiile de ieri, după ce prețul petrolului a crescut ca urmare a veștilor privind reducerea producției OPEC+. Pe plan local, însă, prețurl carburanților a resimțit o nouă scădere, ceea ce este vestea momentului de la pompă. Citește mai departe, și află cât au scăzut prețurile pentru benzină și motorină în România.

OPEC+ a anunțat reducerea producției, iar prețul a crescut

Sectorul de petrol și gaze a crescut cu 4%, în urma creșterii cotațiilor futures ale țițeiului Brent și ale țițeiului West Texas Intermediate din SUA. Aceasta urmează după ce OPEC+ a convenit să restrângă producția mondială de petrol cu încă 1,16 milioane de barili pe zi până la sfârșitul anului 2023.

Harbour Energy din Marea Britanie a crescut cu 7,7%, în timp ce Galp Energia din Portugalia a câștigat 6,4%. Acțiunile TotalEnergies, Shell, BP și Siemens Energy se tranzacționau în creștere. Producătorii de petrol din OPEC+ au anunțat reduceri ale producției de aproximativ 1,16 milioane de barili pe zi, ceea ce a dus la creșterea prețurilor petrolului luni, iar analiștii și-au majorat previziunile de preț. Reducerea surprinzătoare a producției ar putea impulsiona prețul petrolului până la 100 de dolari și chiar mai mult, spun analiștii.

Vezi și: Ministrul Energiei explică motivul diferenței de preț dintre motorină și benzină. Ce surpriză îi așteaptă pe români la pompe

Companiile de petrol și gaze conduc creșterile cu 3,8%

Companiile din sectorul petrolului și gazelor naturale au fost în fruntea indicelui Stoxx 600 la începutul ședinței de tranzacționare, după ce OPEC+ a anunțat duminică reduceri surprinzătoare ale ofertei de petrol. Harbour Energy, cu sediul în Scoția, a condus detașat grupul cu o creștere de 6,8%, urmată de portugheza Galp Energia , care a înregistrat o creștere de 5,2%. Cele opt companii cu cele mai mari creșteri au fost toate bazate pe petrol și gaze, inclusiv giganții energetici BP și Shell, care au câștigat ambele peste 4%.

Contractele futures pe petrol au urcat cu până la 8% în deschidere, după ce membrii OPEC+ au anunțat că vor reduce în total peste 1 milion de barili pe zi pentru a se prelungi până la sfârșitul anului 2023. Contractele futures pe petrol Brent au crescut ultima dată cu 5,98%, la 84,67 dolari pe baril, iar contractele futures pe petrol american West Texas Intermediate au urcat cu 6,04%, la 80,24 dolari pe baril.

Acest lucru vine după ce prețurile petrolului și-au revenit săptămâna trecută și au înregistrat o creștere de peste 9% de la începutul săptămânii. Ultimul anunț este un „un început de săptămână nedorit pentru piețele de risc și pentru factorii de decizie politică care încă se confruntă cu o inflație lipicioasă și cu consecințele recentei crize bancare”, a declarat Tony Sycamore de la IG într-o notă de luni.

Vestea momentului de la pompă! Au scăzut iar prețurile la carburanți

Deși cotațiile de pe burse afectează într-o anumită măsură și prețurile retaile la carburanți, piața românească de profil este în zona de descreștere a prețurilor. De altfel, o nouă micșorare a prețurilor a fost resimțită, inclusiv astăzi, la pompă în București și celelalte orașe mari din țară. Vestea momentului de la pompă, este pentru a doua oară în această săptămână când prețul benzinei și al motorinei scade.. În cele ce urmează vă spunem cât au scăzut prețurile pentru benzină și motorină.

Vezi și: Țările cu carburanți mai ieftini decât în România. Ce preț au aici benzina și motorina

La benzina premium, astăzi, prețul variază între 6,92 și 7,37 pe litrul de carburant. Pentru benzina standard prețul de astăzi este cuprins între 6,47 și 6,72 lei litrul de carburant, cel mai mic preț, de 6,46 de lei, fiind regăsit în Capitală, la stațiile de alimentare Lukoil și Petrom.

De cealaltă parte, pentru un litru de motorină standard, astăzi șoferii au scos din buzunar între 6,49 și 6,69 de lei, prețul de 6,49 lei fiind înregistrat la stațiile de alimentare Petrom din București. Motorina Premium astăzi este cumpărată cu un prețt situat între 6,85 și 7,20 lei pentru litrul de carburant. Rămâne să așteptăm ziua de mâine și să vedem dacă se vor majora sau vor mai scade, în raport cu prețul zilei de joi, 4 mai.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
De ce se pune orez la varza murată. Metoda folosită de adevăratele gospodine
Click.ro
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Secretul gogonelelor murate. Cum rezistă perfect peste iarnă
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Ordin de la Comisia Europeană. România e obligată până în 2030
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
AMENZI de 3.000 de lei pentru cei care STAU LA BLOC. ACUM e total INTERZIS
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Imagini din garsoniera în care locuiește Ioana Tufaru, după ce a plecat din casa lui Gigi Becali: „Luca are în sfârșit camera lui”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro