Capitala noastră este pe cale să se asemene cu Londra, dintr-un anumit punct de vedere. Un animal cu care londonezii sunt deja obișnuiți apare din ce în ce mai des în București. Este o specie sălbatică, prezența sa în oraș fiind, până acum, o raritate.
După câini și pisici fără stăpân, bucureștenii ar putea să ajungă să se obișnuiască, în perioada următore, cu aparițiile tot mai dese ale unui animal sălbatic.
În parcurile și chiar pe străzile din Londra, prezența vulpilor nu este o surpriză. În curând și bucureștenii ar putea să le vadă din ce în ce mai des.
Specialiștii de la Fundația Visul Luanei, implicați în salvarea animalelor sălbatice rănite, au explicat, pe o platformă de social media, că numărul lor va crește, dezvăluind și cauzele.
„Cum o spunem de mai mulți ani, aceste apariții vor fi din ce în ce mai frecvente, iar motivele sunt destul de simple:
– reducerea numărului câinilor fără stăpân de pe străzile orașului (care le țineau la distanță);
– existența resurselor de hrană (gunoaie neprotejate, hrană lăsată pentru pisicile libere)
– fragmentarea și dispariția habitatelor (tot mai multe cartiere rezidențiale și case sunt construite în zonele limitrofe ale orașului);
– un alt motiv ar putea fi și faptul că vulpea este vânată în zonele periferice ale orașului, iar intrarea în oraș i-ar oferi mai multă siguranță.”
Te-ar putea interesa și: Doi români au găsit nişte pui de pisică pe marginea drumului. Ce erau micuţele animale, de fapt. Au aflat la veterinar
Potrivit Fundației, în „Legea vânătorii și protecției fondului cinegetic (nr. 407/2006) ele sunt singurele mamifere sălbatice la care este legală vânătoarea pe tot parcursul anului”.
„Vulpile sunt supraviețuitori ai colonizării neloiale a habitatelor naturale de către oameni.
Ca urmare, marile orașe europene (precum Londra) sunt pline de vulpi, iar cetățenii au învățat să cohabiteze și să le respecte. Sunt animale de mici dimensiuni (rar peste 10kg), ușor de speriat și care nu atacă niciodată ființe mai mari de câteva kilograme.”
Cei care întâlnesc o vulpe sunt descurajați să se apropie de acest animal.
„Descurajăm total ca oamenii să se apropie sau să îmblânzească această specie. Ea trebuie să fie capabilă să se descurce singură fără intervenție umană‼️
Din punct de vedere al bolilor pe care ar putea să le răspândească, rabia(turbarea) este cea mai periculoasă. Totuși, programele naționale de vaccinare antirabică orală cu momeală și-au demonstrat foarte bine eficacitatea, iar cazurile de vulpi turbate au devenit o raritate.
Ultimul caz confirmat de infectare cu rabie la om de la o vulpe în România este de acum 11 ani. Cazurile recente de rabie la om pe teritoriul Europei s-a demonstrat că au apărut la persoane care au vizitat țări de pe alte continente unde au fost infectați și s-au întors cu boala.”
Te-ar putea interesa și: Animalul cu 32 de creiere care se află şi în România. E unic pe Pământ, de ce ne este frică de creatura ciudată