Mult așteptata încoronare a Regelui Charles va avea loc sâmbătă, 6 mai, la catedrala Westminster din centrul Londrei. Conform presei britanice, ceremonia va avea loc în conformitate cu dorinţa Regelui Charles, mai exact, evenimentul va fi mai puțin costisitor și va dura mai puțin față de cel al mamei sale, Regina Elisabeta, care a durat în jur de 3 ore, în prezența a peste 8.000 de invitați de seamă.
Încoronarea Regelui Charles al III-lea va începe sâmbătă dimineață, 6 mai, la Londra. Ceremonia se va ține la Catedrala Westminster, locul unde se țin ceremonii de încoronare încă din anul 1066. Carlos al III-lea va fi încoronat la fix 70 de ani de la marea zi în care mama sa, Elisabeta a II-a, a devenit regina Regatului Unit.
Tot pe data de 6 mai, partenera de viață a lui Charles, Camilla Parker Bowles urmează să fie încoronată drept regină a Marii Britanii, alături de soțul său. Totodată, ea va deveni și prima regină consoartă din Regatul Unit şi alte regate din Commonwealth, care a trecut printr-un divorț.
Guvernul din Londra a transmis deja că data de luni, 8 mai, va fi zi liberă legală pentru britanici, la două zile după ceremonia de la Westminster Abbey.
„Încoronarea unui nou monarh este un moment unic pentru ţara noastră”, a declarat premierul Rishi Sunak.
Reamintim faptul că Regina Elisabeta a II-a a fost încoronată cu mare fast la Westminster Abbey, la vârsta de 16 ani după ce regretatul său tată, regele George al VI-a trecuse prin aceeaşi ceremonie.
Totuși, încoronarea lui Charles este pusă sub semnul întrebării, specialiștii susținând că vor fi mari diferențe față de ceremonia de încoronare a mamei sale, Regina Elisabeta a II-a.
Prima diferență ar fi că încoronarea lui Charles se va face în condiții de criză, deși Palatul Buckingham a anunțat că se vor ține petreceri timp de trei zile. Mai mult de atât, pe data de 8 mai se vor împlini 8 luni de la decesul longevivei suverane Regina Elisabeta a II-a.
De asemenea, vremurile s-au schimbat, ceea ce înseamnă că condițiile economice actuale impun o ceremonie modestă, complet diferită de fastul de care s-a bucurat Elisabeta a II-a, pe data de 2 iunie 1953. Încoronarea mamei lui Charles a fost trecută drept o zi de sărbătoare legală, la fel ca și ziua funeraliilor sale, 19 septembrie.
Scriitoarea Lady Colin Campbell, primul biograf neautorizat al Dianei din Wales, a precizat că lui Carlos al III-lea îi lipsesc multe dintre virtuțile Elisabetei a II-a.
În 1953, peste 8.000 de persoane au fost invitate la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a în 1953, de altfel fiind și prima ceremonie televizată din istorie. Pe 6 mai, la încoronarea regelui Carlos al III-lea, lista invitaților va fi una restrânsă, însă vor fi prezenți șefi de stat și de guvern, inclusiv regii noștri Felipe și Letizia. Se speculează că 2.000 de invitați vor fi prezenți la ceremonia istorică de la Westminster Abbey din Londra.
„Cred că a început cu brio, dar am rezervele mele cu privire la modul în care a gestionat încoronarea. Cred că ați avut niște erori substanțiale de judecată. Cred că ai cerut prea puțini oameni să participe. Nu ar fi trebuit să scadă de la 8.000 la 2.000 de invitați. Cred că ai fi putut cheltui câteva mii de lire în plus și ai fi inclus cel puțin încă 2.000 de oameni din Westminster Abbey, care așteptau să fie chemați și ar fi trebuit să fie chemați. A fost o mare ofensă pentru ei”, consideră Lady Colin Campbell, notează mujerhoy.com.
Încoronarea lui Charles al III-lea va fi total diferită de cea organizată pentru mama sa. Noul rege va avea parte de o ceremonie și de o procesiune mult mai scurte față de anul 1953.
„Cred că oamenii vor splendoare, spectacol și tradiție și progres și cred că nici ei nu au dat rezultate”, mai mărturisește autoarea.
Pe data de 6 mai, Arhiepiscopul de Canterbury va aşeza pe capul Regelui Charles al III-lea Coroana Sfântul Eduard, care cântărește aproximativ două kilograme şi e decorată cu rubine şi safire. Această coroană a fost comandată special pentru ceremonia de încoronare a Regelui Charles al II-lea, în 1661.
Acum, însă, Regele o va schimba la finalul ceremoniei Coroana Imperială de Stat, pe care o va purta în permanență la ocaziile formale.
O surpriză mare la procesiunea lui Charles va fi și faptul că monarhul şi regina Camilla vor folosi, pe rând, două vehicule. La început, cei doi vor avea la dispoziţie o trăsură confortabilă, construită recent. Apoi, vor trebui să se conformeze și să folosească marea caleaşcă aurită, veche de 260 de ani.
Și sosirea lui Charles la catedrala Westminster Abbey va fi diferită de cea a mamei sale. Imediat după ceremonie, Charles și Camilla se vor întoarce la Buckingham pentru petrecere, acolo unde se vor alătura și alți membri ai familiei regale, potrivit Paris Match.
Obiectivul principal este de a lăsa în urmă doliul regal și de a-l transforma într-o sărbătoare, denumită drept „o oportunitate ca oamenii să se unească”.
În ziua încoronării Elisabetei a II-a, au participat aproximativ 16.000 de persoane (civili, ofițeri, armata, marina, poliție). Deși ploua torențial, oamenii nu s-a lăsat păgubași și au dorit ca evenimentul să fie unul memorabil.
Citește și: Nostradamus, profeţie despre Charles!