Dacă îți place să grădinărești, fără îndoială ai în apartament sau în curtea locuinței tale numeroase plante, poate chiar trandafiri. Playtech Știri îți prezintă trucurile geniale prin care scapi de bolile trandafirului. Dacă vei ține cont de ele, poți fi sigur că plantele vor înflori până în toamna anului 2023.
Dacă îți place să îngrijești de plante, fără îndoială problema bolilor pe care le pot dezvolta nu îți este străină. Ca orice organism, și trandafirii sunt sensibili și pot să prezinte afecțiuni. Există numeroase motive pentru care plantele dezvoltă „simptome” mai puțin plăcute, care de multe ori pot fi remarcate la nivelul frunzelor.
Factorii de mediu pot determina dezechilibrul florilor. Stresul este o problemă cât se poate de reală în cazul trandafirilor și poate fi stimulat de: temperaturi extreme, apă insuficientă, condiții proaste ale solului și fertilizare incorectă.
Pe lângă factorii de mediu, și infecțiile fungice și bacteriene pot declanșa apariția numeroaselor pete negre și a mucegaiului la nivelul trandafirilor. Astfel de boli se pot răspândi rapid, de la frunze până la flori și, netratate, pot să provoace daune semnificative plantei.
Te-ar putea interesa și: Ingredientele secrete pentru înmulțirea trandafirilor. Vor înflori tot anul
Infestări cu insecte precum afidele, tripsul și păianjenii pot să mărească nivelul de sensibilitate al plantei la diverse afecțiuni.
Una dintre cele mai cunoscute boli remarcate în cazul trandafirilor este pătarea neagră, cauzată de ciuperca Diplocarpon rosae. Această afecțiune se manifestă, în primă fază, pe partea superioară a frunzelor. Pe măsură ce boala se extinde, petele negre încep să capete dimensiuni din ce în ce mai mari.
Poți combate pătarea neagră a trandafirilor aplicând florii un tratament cu unul dintre următoarele produse: Airone SC, AMN Promot, Amistar, Zoxis 260 SC sau Coprantol Duo.
Mana se numără, de asemenea, printre cele mai comune afecțiuni sesizate la nivelul plantelor. Aceasta afectează, de obicei, tufele de trandafiri și este declanșată de o ciupercă ce poartă denumirea de Peronospora sparsa, care intervine în momentul în care umiditatea este mult prea ridicată.
Mana se manifestă prin pete de culoare roșiatică la nivelul frunzelor trandafirului. În timp, pot să apară și pete de culoare albă. Cei mai experimentați grădinari spun că această afecțiune a plantelor poate fi tratată cu unul dintre următoarele produse: Zoxis 250 SC, Amistar, AMN Promot, Airone SC sau Coprantol Duo.
Pentru a preveni bolile trandafirilor, trebuie să te asiguri că plantele cresc într-un mediu sănătos, în condiții de viață potrivite. Fii întotdeauna atent la procesul de fertilizare, la starea solului, precum și la nivelul de hidratare al plantei.