Sezonul grătarelor în curte începe în forță, iar mulți oameni visează deja că savurează o porție de mici sau o friptură bună. Atenție, însă, la modalitatea de preparare a cărnii. Numeroase studii publicate în ultimele două decenii au scos la iveală dovezi conform cărora consumul de carne carbonizată, afumată sau bine coaptă ar putea produce efecte nocive în organism.
După cum știm deja, carnea este o sursă de proteine complete, esențiale dezvoltării și menținerii sănătății organismului. Însă prepararea ei greșită o poate transforma într-o sursă de îmbolnăvire. Și nu este vorba numai de prăjirea în ulei, care este, pe deasupra, cea mai sigură sursă de îngrășare.
Specialiștii îi avertizează pe amatorii de fripturi foarte bine făcute pe grătar că pot fi în mare pericol. Așadar, aceștia vin și ne sfătuiesc despre cum să pregătim friptura pe grătar, pentru a nu exista șanse de a ne îmbolnăvi de una dintre cele mai grave forme de cancer.
Cauza de îngrijorare este constituită de doi compuşi diferiţi care se formează în timpul gătitului pe grătar, cunoscuţi ca fiind cancerigeni. Așadar, primul dintre ei sunt aminele heterociclice (HCA) care se formează în mâncărurile bogate în proteine când acestea se prepară la o temperatură foarte ridicată, precum cea a grătarului, informează medicul Colleen Doyle, director de nutriţie şi activitate fizică la Societatea americană de cercetare a cancerului (ACS).
Citește și: Cu ce să ungi grătarul înainte să pui carnea. Vei avea cele mai gustoase fripturi
Cea de-a doua substanţă, hidrocarbura aromatică policiclică (PAH), se formează atunci când grăsimea din carne se scurge şi arde pe grătar, provocând fum. Prin acesta, compușii se pot depozita pe alimentul gătit.
Diverse studii de specialitate au descoperit legături între aceşti compuşi carcinogeni şi forme grave de cancer. Potrivit unei cercetări citate de Health.com, consumul regulat de carne bine făcută, indiferent de felul în care a fost preparată, ar creşte cu 60 la sută posibilitatea apariţiei cancerului de pancreas.
Conform Institutului pentru cancer din Statele Unite, un regim care conține un nivel mare de amine heterociclice ar putea fi cauza unui risc ridicat de cancer la sân, colon, ficat, piele, plămân şi prostată, în timp ce dietele cu multe hidrocarburi aromatice policiclice au fost relaţionate cu leucemie, infecţii gastrointestinale şi cancer pulmonar.
Citește și: Nu consuma niciodată pâinea prăjită care s-a ars. Arunc-o imediat la gunoi!