Grătarul este una dintre activitățile de relaxare alături de familie sau prieteni în zilele călduroase de vară. Cu toate acestea, pentru a prepara o friptură gustoasă trebuie să ții cont de anumite trucuri. În primul rând, este importantă pregătirea lui înainte de a pune carnea la făcut. Iată cu ce trebuie să îl ungi.
Friptura făcută pe grătar este, pentru mulți, cel mai savuros mod de a găti carnea. Dar pentru a obține un preparat gustos, este important ca grătarul pe care îl ai să fie unul de calitate. Acesta este o investiție pe termen lung, iar dacă ai grijă de el așa cum trebuie, îl poți folosi o perioadă bună de timp.
Dar cum ai grijă de el? Ei bine, inamicul numărul unu al acestuia este rugina, care poate afecta atât grilajul pe care se pune carnea, cât și compartimentul în care se pune jarul.
Pentru a-l feri de acest inamic, asigură-te că îl ții, pe timp de iarnă, într-un loc unde nu plouă sau ninge. Un alt detaliu important este acela că grătarul ar trebui să fie curățat bine înainte de fiecare folosire, fiind îndepărtate resturile de grăsime care rămân pe grilaj.
Pentru a face asta, ai nevoie de o perie de sârmă curată. După ce faci focul, pune grilajul pe grătar, în așa fel încât resturile rămase să se ardă și să se desprindă mult mai ușor. Dă apoi la o parte grilajul și curăță-l cu peria până când scapi de toată mizeria.
Citește și: Cu ce să ungi micii înainte de a-i pune pe grătar. Aşa ies gustoşi
Acum că acesta este curat, pasul următor este ungerea acestuia, astfel încât să se creeze un strat protector, iar carnea să nu se lipească de el. Pentru asta, vei avea nevoie de o bucată de slănină, pe care o înfigi într-o furculiță.
Înainte de a adăuga carnea, mai este un singur pas. Grătarul trebuie uns, astfel încât să se creeze un strat protector și carnea să nu se lipească de el. Pentru asta vei avea nevoie de o bucată de slănină, a cărei grăsime se topește de la căldură și formează acea protecție. Dacă nu ai la îndemână slănină, poți folosi un șervețel îmbibat în ulei sau o ceapă.
Citește și: Locuri amenajate pentru grătar în București. Unde poți petrece 1 Mai-Ziua Muncii, fără să iei amendă