În aceste zile o criză alimentară este din ce în ce accentuată în Europa de Vest, mai ales în Marea Britanie. Deși în anumite zone în țară magazinele nu duc lipsă de alimente, se pare că, cel puțin în zonele importante, s-a ajuns la o adevărată criză de legume, și în speță la lipsa din rafturi a ardeiului, care a devenit peste noapte, leguma care aproape a dispărut din supermarketuri. Citește mai departe și află care este motivul.
Ca urmare a crizei generalizate, ca efect al conflictului ruso-ucrainean, creșterea costurilor i-a determinat pe agricultori britanici să își reducă producția, în timp ce vremea nefavorabilă din Marea Mediterană a limitat oferta pentru importuri.
Presa britanică spune că în mijlocul penuriei continue de alimente din Marea Britanie, marii retaileri, precum Lidl, au decis restricționarea vânzărilor la anumite fructe și legume. De exemplu, relatează publicația StandardUK, Lidl va limita la trei numărul de roșii, ardei și castraveți pe care fiecare client le poate cumpăra.
Acțiuni similare au fost întreprinse de Tesco, Asda și Aldi, iar Morrisons a făcut un pas mai departe, limitând produsele la două de persoană. Pachetele de tutun, ardeii, castraveții, salata verde, broccoli, conopida, pungile de salată și zmeura se numără printre articolele pe care Asda le limitează la trei cumpărături de client.
Oficialii retailer-ului Morrisons au declarat că limitează clienții la două pachete de ardei fiecare, în timp ce Waitrose a epuizat stocurile online pentru multe soiuri. Penuria este pusă pe seama vremii neobișnuit de reci din Spania, ceea ce înseamnă că ardeii cresc mai încet.
Fermierii britanici au avertizat în ultimele luni cu privire la lipsa stocurilor, deoarece spun că nu sunt plătiți suficient pentru a-și cultiva produsele.
„Condițiile meteorologice dificile din sudul Europei au perturbat recolta pentru unele fructe și legume, inclusiv pentru ardei. Câteva magazine au implementat limite temporare privind cantitatea pe care clienții o pot cumpăra pentru a asigura disponibilitatea pentru toată lumea.
Cu toate acestea, disponibilitatea ar trebui să se îmbunătățească pentru cei afectați în următoarele săptămâni, pe măsură ce intrăm în sezonul de creștere din Marea Britanie.”, a declarat Andrew Opie, director pentru alimente și sustenabilitate la British Retail Consortium, pentru Sky News.
În februarie, supermarketurile au fost nevoite să limiteze cantitatea de roșii și alte legume populare pe care clienții le puteau cumpăra din cauza penuriei. Vremea nefavorabilă din Europa și Africa a dus la întreruperea recoltelor, iar furnizorii au fost afectați și de anularea feriboturilor, care a afectat transportul cu camioanele.
Marea Britanie se bazează pe țări mai calde, precum Spania și Maroc, pentru aprovizionarea cu legume care nu sunt de sezon aici. Vicepreședintele Uniunii Naționale a Fermierilor, Tom Bradshaw, a avertizat la începutul acestui an că dependența de importuri a făcut ca Regatul Unit să fie vulnerabil la „evenimente meteorologice șocante” Creșterea facturilor la energie, exacerbată de războiul din Ucraina, i-a descurajat, de asemenea, pe unii cultivatori de legume din Marea Britanie, a mai adăugat oficialul.