Vara se aproprie, iar bucureștenii, și nu numai, abia așteaptă să iasă la un grătar alături de familie și cei dragi. Din nefericire, grătarul nu este foarte accesibil pentru cei care stau la bloc, însă există locuri amenajate pentru grătar în București. Aflați în rândurile următoare care sunt acestea.
Grătarul mai este denumit și „sport național” în România. Puțini sunt cei care nu știu cum să gătească cele mai gustoase preparate la grătar. În Capitală sau alte orașe mai mari nu este atât de ușor de organizat un grătar, mai ales pentru cei care locuiesc la bloc, deoarece trebuie să plece de acasă și să înfrunte traficul infernal pentru a găsi un loc perfect. De asemenea, sunt pasibili și de amenzi, în cazul în care aleg un loc nepotrivit.
Din fericire, există locuri amenajate pentru grătar în București, acolo unde puteți petrece un weekend relaxant alături de familie și cei dragi. Iată câteva idei și locuri special amenajate pentru grătar în Capitală:
O variantă pentru locuitorii din Mogoșoaia și cei din împrejurimi este Parcul Mogoșoaia. Aici există un spațiu special amenajat pentru astfel de evenimente. Veți găsi mai multe grătare amenajate de municipalitate, deci trebuie să veniți doar cu lemnele, cărbunii și mâncarea. De asemenea, pe lângă grătare, în Parcul Mogoșoaia veți mai găsi și bănci, mese și peisaje frumoase.
Un alt loc perfect unde puteți face un grătar în București este Parcul Pantelimon. Acesta se află în sectorul doi al Capitalei, mai exact între strada Ciocârliei – Lunca Florilor și strada Vasile Stolnicu.
Dacă în Parcul Mogoșoaia găsiți grătarele amenajate de către municipalitate, în Parcul Pantelimon va trebui să veniți cu grătarul de acasă, însă zona este foarte liniștită și frumoasă.
Grătarele sunt permise în acest parc situat în sectorul patru al Capitalei. De asemenea, aici veți găsi 70 de grătare și foișoare de lemn construite de către autorități . De asemenea, este un parc foarte curat, deoarece curățenia este asigurată de către reprezentanții Administrației Domeniului Public.
Parcul Crângași se află în sectorul 6 din București și este amenajat de către municipalitate. Situat pe Lacul Morii, acest loc de picnic dispune de șapte grătare pentru cei dornici de a petrece timpul de cei dragi.
O altă opțiunea foarte bună este pădurea Cernica. Aceasta se află în estul Bucureștiului și se întinde de la Șoseaua București – Călărași spre sud până la Valea Colentinei, unde se află și Lacul Cernica. Aici, bucureștenii pot face grătare în voie și se pot bucura de aer curat și un peisaj de vis oferit de lac.
În acest loc vă puteți bucura de un grătar special amenajat, dar și de un teren de tenis, de fotbal și multe locuri cu verdeață. Întregul complex este special amenajat.
Acesta se află foarte aproape de București și este o variantă perfecta pentru a petrece o zi în natură departe de oraș. Spațiul este foarte mare, deci veți avea parte de un loc liniștit.
Citește și: Locuri pentru grătar de 1 mai 2023. Unde te poți distra cu prietenii fără să iei amendă
Înainte de toate, este important de știut faptul că grătarele în aer liber se pot organiza doar în zone special amenajate și dotate cu utilități necesare acestei activități, iar persoanele care lasă gunoaie și tulbură liniștea publica pot fi sancționate destul de aspru de lege. Cei care nu respectă aceste reguli riscă amenzi substanțiale.
Există Legea nr. 54/2012, privind desfășurarea activităților de picnic, care se aplică din martie 2012. Aceasta mai este denumită și „legea grătarelor”.
„Prin adoptarea acestei legi, se urmărește prevenirea, reducerea și eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populației, generat de practicarea inadecvata a activităților de picnic”.
Cei care iau parte la picnicuri au obligația de a arunca gunoaiele selectiv în locuri special amenajate, potrivit actului normativ. În caz contrar, amenda este cuprinsă între 100 și 5.000 de lei.