Maia Sandu a avut, miercuri, o intervenție, în cadrul căreia a vorbit despre poziția actuală a Republicii Moldova, în contextul războiului din Ucraina. Potrivit președintelui moldovean, țara sa este vulnerailă și are nevoie de o „umbrella de securitate”, care ar putea fi obținută într-un singur fel. Din păcate, o mare parte din poporul pe care îl conduce nu este de acord cu această alternativă, motiv pentru care, viitorul Republicii Moldvova este incert.
Maia Sandu și-a exprimat îngrijorarea față de siguranța țării sale în repetate rânduri, însă situația a rămas la fel de neclară. În ciuda ajutorului financiar primit din partea SUA pentru ccontracararea amenințărilor cibernetice, pericolele teritoriale și de securitate sunt prezente sau, mai mult, se intensifică.
Maia Sandu se teme pentru siguranța cetățenilor, afirmând că țara sa are nevoie de o „umbrelă de securitate”, ce poate fi obținută prin aderarea la NATO, cel mai probabil. Din păcate, majoritatea cetățenilor moldoveni nu doresc acest lucru, iar organizarea unui referendum nu ar rezolva cu nimic situația.
„Cred că Republica Moldova are nevoie de o „umbrelă de securitate”. Dar dacă vom organiza un referendum, nu se va schimba situația. <…> Majoritatea populației este în favoarea neutralității”, a răspuns Maia Sandu unui jurnalist, atunci când a fost întrebată dacă ia în calcul organizarea unor astfel de acțiuni politicepentru a se alătura Alianței Nord-Atlantice.
Liderul moldovean este conștient că această situație nu poate fi schimbată, astfel că trebuie respectată Constituția, care prevede această neutralitate.
„Sunt un realist, situația este așa cum o știm noi. Nici tu, nici eu nu putem schimba Constituția. În situația actuală Republica este foarte vulnerabilă”, a adăugat Maia Sandu.
În cadrul aceleiași intervenții Maia Sandu a subliniat că există un trend ușor crescător în ceea ce privește numărul persoanelor care susțin aderarea la NATO: „Există o uşoară creştere a proporției celor care sunt în favoarea intrării ţării în NATO”.
Sondajele efectuate de-a lungul timpului în Republica Moldova indică faptul că mai bine de 55% dintre cetățeni se opun total aderării la NATO, în timp ce doar 27% ar susține această alianță.
În ciuda preferințelor cetățenilor, Maia Sandu nu a exclus anterior aderarea țării la NATO, într-un context politic și militar tensionat, din cauza războiului din Ucraina.
Mai mult, Maia Sandu și-a exprimat entuziasmul cooperării cu NATO, având ca scop reînarmarea armatei moldovenești.
În cadrul Conferinței de la Munchen, liderul moldovean a făcut apel către statele occidentale să se implice în modernizarea armatei, prin achiziționarea de arme și de sisteme de apărare aeriană. Maia Sandu a solicitat susținere și pentru a contracara difuzarea informațiilor eronate despre război de către politicienii cu influență rusă.