Venirea iernii îi obligă pe șoferii români să își echipeze mașinile corespunzător pentru vremea rea. Cauciucurile de iarnă sau cele mixte sunt obligatorii pentru posesorii de mașini în sezonul rece, în caz contrar se pot alege cu amenzi. Când trebuie să fie schimbate anvelopele, pentru a nu primi sancțiuni, conform legii.
În România, legislația rutieră impune utilizarea cauciucurilor de iarnă atunci când drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Acest lucru este reglementat de Ordonanța Guvernului nr. 5/2011, aprobată prin Legea nr. 161/2011. Deși legea nu specifică o perioadă calendaristică exactă, cauciucurile de iarnă devin obligatorii în funcție de condițiile meteorologice, indiferent de sezon. Așadar, dacă într-o zi de vară întâlnești un drum acoperit de gheață sau zăpadă, la munte, autovehiculul trebuie să fie echipat cu pneuri de iarnă.
Conform legii, anvelopele de iarnă trebuie să fie marcate cu simbolurile „M+S” (Mud + Snow) și să respecte normele Directivei 92/23/CE a Consiliului și regulamentele Comisiei Economice pentru Europa a ONU (UNECE). Aceste marcaje garantează performanța cauciucurilor pe drumuri acoperite de zăpadă sau gheață, oferind aderența necesară în condiții dificile.
Dacă circuli pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei fără anvelope de iarnă, amenda poate ajunge până la 4.000 de lei. De asemenea, autoritățile pot dispune reținerea certificatului de înmatriculare al vehiculului. Este important să schimbi anvelopele înainte ca temperaturile să scadă sub 7 grade Celsius, moment în care cauciucurile de vară își pierd eficiența.
Pentru vehiculele comerciale, legislația cere echiparea cu anvelope de iarnă sau lanțuri antiderapante pe roțile de tracțiune. De asemenea, pentru siguranță, trebuie să ai și alte dotări obligatorii, cum ar fi lopata sau sacul cu nisip, mai ales pe drumurile montane.
Dacă în anumiți ani avem de-a face cu temperaturi ridicate până la finalul anului, în 2024 iarna pare să își intre în drepturi mai devreme. Din acest motiv, șoferii care nu și-au echipat încă mașinile cu anvelope pentru zăpadă ar trebui să se grăbească. În București și în mai multe zone din țară au căzut deja primii fulgi de nea, la începutul săptămânii acesteia.
Și săptămâna viitoare sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, potrivit ANM, astfel că șoferii trebuie să fie pregătiți pentru condițiile pe care le vor întâlni pe drum. De asemenea, temperaturile scăzute de pe timpul nopții și umezeala din aer duc la formarea poleiului, mai ales dimineața.
Săptămâna 18-25 noiembrie debutează cu temperaturi ceva mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, după care vremea se va răci din nou. ANM transmite că în a doua parte a săptămânii viitoare, valorile termice vor scădea și își vor face simțită prezența și precipitațiile.
„La începutul săptămânii viitoare, vremea se va menține caldă în zonele de deal și munte, unde cerul va fi mai mult senin. În zonele joase de relief, îndeosebi din vest, centru şi sud va fi ceaţã sau nebulozitate stratiformă. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane şi pe arii restrânse ziua în regiunile estice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 6 şi 14 grade, iar cele minime între -7 şi 7 grade.
O răcire este prognozată din 20 – 21 noiembrie, mai ales în zonele din vestul, centrul și nordul țării. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în regiunile vestice, apoi și în restul zonelor. La munte vor predomina ninsorile și viscolul, unde frigul va fi accentuat de vântul intens”, spun specialiștii ANM.