Rusaliile se prăznuiesc, anul acesta, pe data de 4 iunie. Sărbătoarea se mai numește și Sfânta Treime sau Cincizecimea și este una dintre cele mai vechi sărbători religioase. Se prăznuiește întotdeauna la 50 de zile de la Paște, iar creștinii ortodocși țin cont de o serie de superstiții în această zi. Așadar, află ce nu este bine să faci de Rusalii, în materialul următor!
Rusaliile se sărbătoresc, an de an, la 50 de zile după Învierea Domnului Iisus Hristos. Anul acesta, Paștele a picat pe data de 16 aprilie, drept urmare, românii vor sărbători Rusaliile pe 4 iunie. Această sărbătoare cu cruce roșie mai este cunoscută în popor drept Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli.
Dis de dimineață, în ziua de Rusalii, credincioșii merg pe câmp, alături de preoți, care săvârșesc sfeștania, sfințirea mică a apei. Recoltele de pe câmp sunt apoi udate cu agheasmă, pentru a fi roditoare tot anul.
Citește și: Când este Înălțarea în 2023. Pe ce dată pică
Există anumite zone din România în care Sărbătoarea Cincizecimii se celebrează timp de șapte zile, de exemplu în Muntenia. În celelalte regiuni, precum Moldova și Transilvania, Rusaliile se sărbătoresc trei zile.
În ziua de Rusalii, românii sunt precauți și respectă anumite superstiții, pentru a le merge bine tot restul anului. Conform tradițiilor creștine, nu este bine să faceți treburi casnice, cum ar fi să spălați rufe sau să faceți curățenie. În caz contrar, veți afla puterea Ielelor, dacă nu cinstiți și prețuiți așa cum se cuvine ziua de Rusalii.
Totodată, pe 4 iunie, nu este bine să mergeți la câmp pentru a face munci, pentru că se spune că Ielele vă pot prinde și pedepsi. Tot de Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă fântâni sau păduri, pentru că vă puteți întâlni cu spiritele rele.
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii obișnuiau să poarte la ei frunze de tei sau de nuc, pe care le sfințeau la biserică. De Rusalii, cei care nu ungeau ușile caselor cu usturoi, nu erau feriți de ghinioane.
De asemenea, de la Rusalii, nu este voie să mai culegeți ierburi de leac timp de 9 săptămâni.
Nu în ultimul rând, odată cu sărbătoarea Rusaliilor, nu este bine să dormiți afară sub cerul liber, fiindcă riscați să fiți bântuiți de spirite rele. Conform tradiției, Ielele iau mințile celui care a dormit și le-a spionat în timpul dansului lor.
Citește și: Câte zile libere vor avea românii în mai 2023
Preoții susțin că ziua de Rusalii trebuie marcată cu rugăciuni, una numită „Împăratul ceresc“, iar alta închinată lui Iisus Hristos. În ziua Cincizecimii, creștinii se roagă pentru ajutor, ghidare și iertarea păcatelor, dar și pentru a avea forță și pentru împliniri în viață.
„Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru.
Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.
Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase.
Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu. Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie. Amin”.