25 apr. 2023 | 10:20

Secretul unei recolte bogate de roșii. Cu ce trebuie stropite la 7 zile de la plantare

Știri generale
Secretul unei recolte bogate de roșii. Cu ce trebuie stropite la 7 zile de la plantare
Secretul unei recolte bogate de rosii. Cu ce trebuie stropite la 7 zile de la plantare

Roșiile de grădină sunt extrem de parfumate și au un gust unic, fiind și slabe în calorii, motiv pentru care experții le sădesc în fiecare an, cu simț de răspundere. Pentru ca tomatele tale să crească mari și zemoase, specialiștii îți oferă câteva sfaturi pe care nu ai cum să le ratezi.

Cum obții o recoltă bogată de roșii zemoase de grădină

Ce poate fi mai gustos decât să savurezi, în miez de vară, o roșie mare și zemoasă, alături de o bucată de brânză și o salată verde? Ei bine, pentru ca răsadurile de tomate să se dezvolte armonios, grădinarii sădesc semințele și au grijă ca roșiile să fie tratate cu soluții speciale.

În acest fel, vei avea parte de o recoltă bogată, iar legumele vor fi protejate de apariția dăunătorilor. Așdar, prima stropire a roșiilor este recomandat să fie făcută la circa 7-10 zile de la plantare.

Soluția ingenioasă a specialiștilor, pe care o aplică pe plantele de roșii, le va proteja de făinare, alternarioză sau pătarea cafenie. Tot în aceeași perioadă, experții folosesc un tratament pentru a combate afidele și omizile, soluție pe care o aplici după o pauză de o săptămână.

Pentru a ocroti tomatele de acarieni și musculițele de seră, poți utiliza o soluție specială în acest scop, cu pauză de 3 zile. Este foarte important să aplici periodic aceste tratamente, pentru a proteja plantele până când vor rodi.

Citește și Legumele care se plantează în luna mai. Așa vei avea o recoltă bogată

Soluțiile pe care grădinarii le aplică pe solul tomatelor

Cea mai populară soluție folosită de către experți este fertilizarea cu iod, ce are rolul de a accelera coacerea fructelor și previne apariția manei.

Pentru a prepara acest tratament, tot ce trebuie să faci este să dizolvi 4 picături de soluție alcoolică de iod în 10 litri de apă. Vei turna câte 2 litri de lichid la fiecare plantă de roșie.

Un alt truc eficient este să fertilizezi tomatele cu cenușă. Va trebui să dizolvi o cană de cenușă în 10 litri de apă, iar cu acest amestec vei uda roșiile. Poți aplica cenușă și la baza plantelor, peste care vei turna apă.

O altă rețetă de fertilizant natural presupune să amesteci 2 linguri de zahăr și un plic de drojdie uscată. Le vei dizolva în puțină apă caldă, apoi le vei turna în 10 litri de apă. Se pune o jumătate de litru de amestec la fiecare plantă.

Citește și Cu ce să stropești roșiile pe timp de secetă. Așa le vei salva și vei obține o recoltă bogată