01 mai 2023 | 09:45

Cum se contestă o amendă de circulație. Procedura care trebuie urmată

Diverse
Cum se contestă o amendă de circulație. Procedura care trebuie urmată
Cum se contestă o amendă de circulație

Știți cum se contestă o amendă de circulație? Poate că ați fost amendați pe nedrept și doriți să contestați amenda, însă nu cunoașteți procedurile. Din fericire, legea vă permite să contestați o amendă, conform unui avocat specializat în litigii contravenționale.

Cum se contestă o amendă de circulație. Pașii pe care trebuie să îi urmați

Într-o astfel de situație este vorba despre Legea nr. 180/2002 privind regimul juridic al contravențiilor, prin care se aprobă cu modificări O.G. 2/2001. Potrivit acestei legi, contravenția este fapta săvârșită cu vinovăție, stabilită și sancționată ca atare, prin lege, prin hotărâre a Guvernului ori prin hotărâre a Consiliului local al comunei, orașului, municipiului sau al sectoarelor municipiului București a Consiliului Județean ori a Consiliului General al Municipiului București.

Contestarea procesului verbal poate fi efectuată atunci când șoferul dorește prelungirea dreptului de conducere până la soluționarea definitivă a plângerii. Prin urmare, introducerea plângerii suspendă interdicția aplicată prin procesul verbal, iar într-o astfel de situație, se poate conduce cu un certificat emis de grefa instanței de judecată până la soluționarea definitivă a plângerii.

Cu toate acestea, condițiile prevăzute de lege pentru anularea unui proces verbal de contravenție sunt foarte bine determinate, iar dacă sunt îndeplinite, amenda nu poate fi înlăturată.

Citește și: Schimbarea uriașă din Codul Rutier. Când ar putea șoferii să depășească pe linie continuă

„Totuși, un avocat cu experiență știe că și într-o astfel de situație se poate face ceva. În primul rând se poate solicita în subsidiar înlocuirea amenzii cu avertismentul. Desigur există și excepții dar regula este că amenda poate fi înlocuită cu avertismentul. Având în vedere că înlocuirea se dispune de un judecător susținerea concluziilor de către avocat specializat este crucială. Un avocat bun va ști să exploateze toate aspectele pozitive ale clientului astfel încât să obțină indulgența instanței. Aspecte cum ar fi: situația materială modestă a clientului, pierderea locului de muncă, copii aflați în întreținere etc. pot fi esențiale pentru admiterea cererii”, explică avocatul Ana Corogeanu.

Lucruri care trebuie luate în considerare atunci când contestați o amendă

Un aspect de care trebui să țineți cont este administrarea probatoriului, adică activitatea prin care sunt strânse sau aduse în faţa organului judiciar probele legale, pertinente, concludente şi utile pentru stabilirea faptelor şi împrejurărilor a căror existenţă sau inexistenţă trebuie constatată în vederea aflării adevărului în cauză.

„Dacă vorbim de o contravenție constatată de un agent prin propriile simțuri (polițistul rutier) procesul verbal de constatare se bucură de autenticitate și oficialitate. Prin urmare, cade în sarcina contravenientului să dovedească contrariul (martori, filmări etc.). Dacă contravenientul nu reușește acțiunea se va respinge și procesul verbal de sancționare va rămâne valabil. Aici poate interveni cu succes un avocat cu experiență care cunoaște ce probatoriu poate fi administrat”, mai explică avocatul.

Citește și: Schimbare majoră, gata cu tribunalul. Amenzile vor putea fi contestate printr-un formular

De asemenea, putem vorbi și despre o contravenție constatată printr-un mijloc fix. La o cameră de radar fixă, de exemplu, cade în sarcina polițistului să constate săvârșirea contravenției și să dispoziție filmarea în care apare contravenția, să garanteze că echipamentul funcționa corespunzător și multe altele.

Având în vedere aceste lucruri, sarcina probei cade în sarcina organului de poliție care trebuie să-ți dovedească vinovăția. Un avocat poate interveni, ulterior, pentru a încerca să răstoarne probele administrate de către organul de poliție. Poate invoca motive precum calitatea proastă a filmărilor sau existența atestării verificării metrologice.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Ce se întâmplă cu concediile începând din 2025. Legea care clarifică toate situațiile
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro