Fie că îi consumăm la întâlnirile de familie, fie că la picnicurile de 1 mai. Vorbim de celebrii mici, indiferent că sunt făcuți în casă, sau făcuți și vânduți la Kaufland, Carrefour sau Auchan. Dar, iată că ANPC vine și publică o analiză asupra a ceea ce conțin micii la caserolă care se vând în Kaufland, Carrefour sau Auchan.
De la micii făcuți în casă la cei din comerț
Cu o rețetă veche de aproape 103 ani, micii au fost și sunt cel mai răspândit preparat culinar, de la inventarea sa în 1920, undeva în centrul Bucureștilor de altă dată.
Vezi și: Cu ce trebuie să ungi grătarul înainte de a prepara micii. Așa nu se vor mai lipi niciodată și vor ieși foarte gustoși
Au devenit un fel de simbol al românului de rând, alături de o bere rece și prieteni. Fie la grătarul de weekend de acasă, fie la picnicurile de 1 mai, micii sunt cel mai consumat preparat.
Rețeta clasică, cea mai bună de fiecare dată!
Rețeta simplă constă într-un amestec de carne tocată, fie de oaie, porc, vită, sau chair amestec, la care se adaugă mirodenii și, de cele mai multe ori, banalul bicarbonat de sodiu.
Dacă am pleca de la această rețetă, ne-am aștepta ca toate caserolele de mici vândute în Kaufland, Carrefour sau Auchan să aibă un conținut mai mare de carne și mai puțini aditivi sau alte elemente.
Vezi și: Carnea din mici și cârnați a fost înlocuită? Ce ar pune producătorii în locul ei, din cauza creșterii prețurilor
Asta în teorie, căci în realitate ANPC vine și demontează acest mit cel puțin în cazul anumitor produse existente pe piață.
ANPC demonstrează ce conțin micii la caserolă care se vând în Kaufland, Carrefour sau Auchan
ANPC a decis să facă câteva gteste asupra prodsuelor vâmndute de comercianți și s-a ajuns la o concluzie extrem de importantă, mai ales pentru clienții care vor să cumpere mici. În urma acestor testa s-a constatat că au avut diferiți aditivi, după cum urmează:
- La 40% dintre mititeii analizaţi s-au folosit arome.
- La 32% dintre mititeii analizaţi s-a folosit ascorbat de sodiu.
- La 32% dintre mititeii analizaţi s-a folosit acid ascorbic.
- La 28% dintre mititeii analizaţi s-a folosit carmin.
- La 28% dintre mititeii analizaţi s-a folosit acetat de sodiu.
- La 20% dintre mititeii analizaţi s-a folosit nitrat de potasiu.
- La 12% dintre mititeii analizaţi s-a folosit aromă de fum.
- La 12% dintre mititeii analizatţi s-a folosit monoglutamatul de sodiu.
- La 8% dintre mititeii analizaţi s-a folosit citratul de sodiu.
- La 4% dintre mititeii analizaţi s-a folosit acidul citric.
- La 4% dintre mititeii analizaţi s-a folosit lactatul de sodiu.
- La 4% dintre mititeii analizaţi s-a folosit izoascorbatul de sodiu.
- La 4% dintre mititeii analizaţi s-a folosit procolor si superfrich.
Au mai apărut lșa teste și existența unor E-uri și a altor aditivi, după cum urmează:
- Aromă de fum
- E120 – Carminul
- E252 – nitratul de potasiu
- E262 – acetatul de sodiu
- E300 – acid ascorbic
- E301 –ascorbatul de sodiu
- E316 – izoacorbatul de sodiu
- E325 – lactatul de sodiu
- E330 – acidul citric
- E331 – citraţii de sodiu
- E500 – bicarbonatul de sodiu
- E621- monoglutamatul de sodiu
Care este conținutul de carne la caserolele de mici inspectate de ANPC
Îna fară de E-uri,a ditivi și bicarbonagt de sodiu, ANPC a vrut să vadă care este cantitatea reală de carne regăsită în micii comercilizați în marile magazine, iar rezultatele au arătat, după cum urmează:
- Valmar de la Pleşcoi – mititeii din oaie şi vită: 90% carne;
- Galli Gallo – mititeii din carne de curcan: 85% carne;
- Auchan – mititeii din carne de porc, vită şi oaie sau din carne de porc sau din carne de vită şi oaie sau din carne de porc şi vită: 83,68% carne;
- Mega Image – mititeii din carne de porc şi vită: 83% carne;
- Agro Ardeal – mititeii din carne de porc şi vită: 82% carne;
- Cora – mititeii din carne de vită şi porc sau din carne de vită şi oaie: 77% carne;
- Smithfield – mititeii din carne de porc, vită şi oaie: 72% carne;
- Angst – mititeii din carne de vită şi berbecuţ: 72,63% carne;
- Doly (Kaufland) – mititeii din carne de vită, porc şi oaie: 71,5% carne;
- Doly (Kaufland) – mititeii din carne de porc şi vită: 61,5% carne.
Analizele au fost făcute de inspectorii ANPC, coordonate de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.